МИНИСТРИ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ЛЕЈЛА РЕШИЋ И ДАНЕ МАЛЕШЕВИЋ ПОСЈЕТИЛИ ОПШТИНУ ГРАДИШКА

Post Date: 30/05/2017

МИНИСТРИ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ЛЕЈЛА РЕШИЋ И ДАНЕ МАЛЕШЕВИЋ ПОСЈЕТИЛИ ОПШТИНУ ГРАДИШКА

30maj2017_min_naslovnaМинистар управе и локалне самоуправе Републике Српске, Лејла Решић и министар просвјете и културе, Дане Малешевић посјетили су данас Општину Градишка и разговарали са начелником Општине, Зораном Аџићем.
Тема састанка са министром Решић била је везана за проблематику унапређења рада локалне самоуправе. Са минстром Малешевићем, начелник Аџић је разговарао о реконструкцији и адаптацији основних и средњих школа у Градишци као и о реконструкцији Вијећнице.
Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске, Лејла Решић изразила је задовољство што је данас посјетила Општину Градишка јер након три године поново се у Градишци може говорити о раду, а не о блокадама.

Данас нам је уручен нулти примјерак Елабората о оправданости добијања статуса града и нама је драго што је Општинска управа општине Градишка опредјељена да иде у правцу развоја. Разговарали смо и о могућностима аплицирања за различите пројекте јер Општина Градишка у последње четири године није била у току онога што је Република Српска отворила као могућности. Информисали смо начелника Аџића о могућим аплицирањима у фондовима тзв. Финансијског механизма који Влада РС успјешно проводи са Швајцарском агенцијом за развој и УНДП-ом“, рекла је Решићева.
30maj2017_min_2
Министар просвјете и културе Српске, Дане Малешевић рекао је да је у разговору са начелником Аџићем анализирано све што је учињено у претходном периоду везано за реконструкцију објеката основних школа на подручју општине Градишка као и о будућој реконструкцији основних школа у Дубравама и Новој Тополи.

Сигуран сам да ћемо све оно што смо данас анализирали као могућности у наредном периоду и реализовати. Дјеца у градишкој општини заслужују, као и у свим мјестима у Републици Српској, да имају боље услове за учење и рад“, рекао је Малешевић и додао да је Вијећница у Градишци једина нереновирана вијећница у Републици Српској те да се тај пројекат неће ставити на страну иако је за њену адаптацију потребно издвојити око 800 000 КМ.
Начелник општине Градишка, Зоран Аџић истакао је да ће Општина Градишка, у заједничком раду са Министарством локалне управе и самоуправе, потрудити се да у што краћем року Градишка након Полицијске управе добије и „Палату правде“ чиме ће прије добити и статус града.

У току је процедура око статуса Основног суда Градишка. Постоји проблематика везана за локацију Суда, да ли да се адаптација Суда ради на постојећем локалитету или да се на новој локацији, коју је Општина Градишка додјелила Министарству правде Републике Српске, изгради нова „Палата правде“, рекао је Аџић.
30maj2017_min_3
Начелник је додао да је са министром Малешевићем разговарао о стању школских и културних објеката на простору општине Градишка. „Поред реконструкције основних школа разговарали смо о опремању кабинета у Техничкој школи и модалитету како да Средњој стручној и техничкој школи у Градишци додјелимо локацију за обављање стручне праксе и организовање пољопривредне
производње коју ће моћи искористити ђаци који похађају ову школу. Разговарали смо и о реновирању школског ресторана уз помоћ донаторских средстава кроз програм Прилика плус“, рекао је Аџић.
Начелник
Аџић је нагласио да је са министром Малешевићем разговарао о могућем заједничком наступу према амбасади Аустрије како би се обезбједила средства за завршетак реконструкције зграде Вијећнице која би била један културни објекат у који би била смјештена Народна библиотека, Завичајни музеј, Ликовна галерија и Радио Градишка.
Након
састанка са министрима Српске, начелник Аџић је истакао да Општина Градишка на свом путу унапређења има подршку Владе РС, ресорних Министарстава као и предсједника Републике Српске.
30maj2017_min_4