НАЧЕЛНИК ОПШТИНЕ УГОСТИО ВИШЕСТРУКЕ ДОБРОВОЉНЕ ДАВАОЦЕ КРВИ

Post Date: 15/06/2017

НАЧЕЛНИК ОПШТИНЕ УГОСТИО ВИШЕСТРУКЕ ДОБРОВОЉНЕ ДАВАОЦЕ КРВИ

2017jun15_davaoci_naslovna

Поводом Свјетског дана добровољних давалаца крви, начелник општине Градишка Зоран Аџић, уприличио је данас пријем за представнике Општинске организације Црвеног крста Градишка и вишеструке добровољне даваоце крви.

Том приликом, први човјек општине изразио је захвалност градишким добровољним даваоцима крви за исказану хуманост којом директно доприносе спашавању људских живота, изразивши задовољство што је Градишка водећа општина у Републици Српској када је у питању добровољно давалаштво.

Начелник Аџић је рекао да је Општина Градишка препознала значај Општинске организације Црвеног крста на афирмацији и промовисању вриједности давалаштва крви, као и окупљања младих људи и да за њен рад издваја 80.000 КМ на годишњем нивоу, као и рад Удружења добровољних даваоца крви за које издваја 15.000 КМ.

Он је апеловао на послодавце са подручја општине да схвате вриједност чина добровољног давалаштва крви, да испоштују процедуре и подрже људе који се одлуче на овај хумани гест, нагласивши да сви, укључујући и Општину Градишка, морају бити свјесни и друштвено одговорни према овим хуманим људима.

Мирко Малешевић и Јасминка Мердановић Блекић рекордери су у добровољном даривању крви. Мердановић Блекић је крв даровала 125 пута, док је Малешевић крв даровао 173 пута.

„Први пут сам крв даровао као средњошколац, а потом наставио са даривањима у војсци па све до данас”, рекао је Малешевић и додао да је хуманост добровољних давалаца препозната у здравству јер су ослобођени партиципације.

Начелник Службе трансфузије у Градишци Марија Цвјетковић, рекла је да су тренутне залихе крви нешто мање. Разлог томе је дневна болница у Болници Градишка која је највећи потрошач и на годишњем нивоу потроши 500 доза крви. Цвјетковићева је нагласила да је битно повећати број добровољних давалаца и различитост у крвним групама како би се покриле потребе.

Секретар ОО Црвеног крста Градишка Драгана Стевић, рекла је да се Градишка може похвалити са пет добровољних давалаца са преко 130 даривања крви, више од двадесет њих који су крв дали више од 100 пута и 75 оних са 50 даривања.

Стевићева је додала да ће, 17. јуна, 23 добровољна даваоца из Градишке присуствовати Сусретима добровољних давалаца крви на Јахорини које организује Црвени крст Републике Српске и којима ће бити додјељена признања за 50, 75, 100 и више добровољних даривања.