ОДРЖАНО „ПОТКОЗАРСКО ПОСЈЕЛО“ У ГОРЊИМ ПОДГРАДЦИМА

Post Date: 12/06/2017

ОДРЖАНО „ПОТКОЗАРСКО ПОСЈЕЛО“ У ГОРЊИМ ПОДГРАДЦИМА

2017jul26_pod_pos_naslovna

Дванаесто „Поткозарско посјело“, манифестација која његује традиционалну изворну пјесму – ојкачу, одржано је јуче у Горњим Подградцима.

Предсједник Организационог одбора „Поткозарског посјела“, Ратко Малешевић, навео је да се традиционалном пјесмом представило 14 изворних пјевачких група, са подручја општине Градишка, Приједора, Козарске Дубице, Костајнице, Брчког и Окучана. Малешевић је истакао да чланови изворне групе „Козарско срце“, која је и домаћин „Поткозарског посјела“, његују традиционалну пјесму ојкачу коју су пјевали њихови преци из Поткозарја.

„Младе нажалост много не интересује изворна пјесма, али их има доста у Културно-умјетничком друштву „Козара“ и надам се да ће неко од њих наставити традицију пјевања изворне пјесме ојкаче“, рекао је Малешевић.

Осим на централној манифестацији „Поткозарског посјела“ у Дому културе у Горњим Подградцима, изворне пјевачке групе представиле су се и на отвореном на раскршћима подградачких засеока Панићи-Вујићи-Пејићи и Тенџерићи-Ћирићи, испред храма Светог Димитрија у Горњим Подградцима и Дому културе у Доњим Подградцима.

Манифестацију „Поткозарско посјело“ организовало је Културно-умјетничко друштво „Козара“ Горњи Подградци, а покровитељи су Општина Градишка и Туристичка организација Градишка.