ЗАВРШЕНА 15. ЛИКОВНА КОЛОНИЈА „ГРАДИШКА 2017“

Post Date: 01/09/2017

ЗАВРШЕНА 15. ЛИКОВНА КОЛОНИЈА „ГРАДИШКА 2017“

Представљањем радова 15. ликовне колоније, јуче је на језеру у Ламинцима, званично затворена ликовна колонија „Градишка 2017.”
На овогодишњој колонији учествовало је једанест академских сликара из Републике Српске и Србије који су на језеру у Ламинцима боравили од петка, 25. августа.
Предсједник Удружења ликовних умјетника општине Градишка Милован Чикић, рекао је да ова година предствља мали јубилеј градишке ликовне колоније и додао да је на колонији настало око 30 дјела.

Академски сликар из Градишке, Ренато Ракић након паузе од десет година прикључио се ликовној колонији. Он је истакао да није могао одбити позив првог ментора али да га је привукао и амбијент који га је инспирисао да створи више дјела за вријеме трајања колоније.
Нетакнута природа око језера у Ламинцима мотивисала је и академског сликара из Новог Сада, Милана Матавуља који је истакао да је сазив 15. ликовне колоније у Градишци био изузетан и да је импресиониран дјелима која су настала у задњих пет дана.
Ликовну колонију „Градишка 2017“ организовало је Удружење ликовних умјетника општине Градишка уз покровитељство начелника Општине Градишка и подршку Културног центра и Завичајног музеја.
Начелник општине Градишка, Зоран Аџић је истакао да локална управа подржава рад ликовних умјетника и додао да би Ликовна колонија требала постати бренд Градишке који би био међународног карактера.
Директор Културног центра Градишка, Жељко Благојевић рекао је да је фундус депоа у Културном центру освјежен новим дјелима, али и именима.Он је додао да ће у скорије вријеме почети радови на процјени вриједности депоа истичући да се у фундусу налазе слике данас звучних имена ликовне умјетности.
Изложба слика са овогодишње колоније биће организована у оквиру манифестације Градишка јесен крајем септембра у галерији Завичајног музеја у Градишци.