ПОСТХУМНО ОДЛИКОВАНО 26 ПОГИНУЛИХ БОРАЦА ИЗ ГРАДИШКЕ, ПРЊАВОРА И ЛАКТАША

Post Date: 07/09/2017

ПОСТХУМНО ОДЛИКОВАНО 26 ПОГИНУЛИХ БОРАЦА ИЗ ГРАДИШКЕ, ПРЊАВОРА И ЛАКТАША

Изасланик предсједника Републике Српске Синиша Каран уручио је данас у Градишци одликовања породицама 26 погинулих бораца Војске Републике Српске са подручја општина Градишка, Прњавор и Лакташи, које је постхумно одликовао предсједник Републике Милорад Додик.
Каран је истакао да је распадом бивше Југославије српски народ био присиљен да уђе у трагични сукоб на овим просторима и бори се за своје животе, територију на којој живи и слободу.
У тој борби српски народ је створио Републику Српску, а данас смо, указом предсједника Републике Српске, дали одликовања онима који су највише дали у тој борби“, рекао је Каран. Он је навео да је обавеза свих да граде бољу и љепшу Републику Српску и да се на такав начин одуже онима који су дали своје животе за њено стварање.
Начелник општине Градишка Зоран Аџић, рекао је да је обавеза друштва и власти да воде рачуна о породицама погинулих бораца, ратним војним инвалидима и борцима.
Морамо да стварамо услове да њихови потомци пронађу посао и егзистенцију и наставе и даље да живе на овим просторима. Општина Градишка ове године повећала је за 12 одсто буџетска издвајања за борачку популацију“, рекао је Аџић.
Он је додао да је у сарадњи Општине и Владе Републике Српске у Градишци стамбено збринуто 117 породица погинулих бораца и ратних војних инвалида од I до IV категорије, за шта је Влада издвојила четири милиона КМ, а Општина 1,2 милиона КМ.
Супруга погинулог борца Мира Нинић из Градишке истакла је да додјела постхумних одликовања за погинуле борце представља јако емотиван догађај за њихове породице.
Овим догађајем се присјећамо својих најмилијих који су дали своје животе за Републику Српску“, рекла је Нинићева.
На основу уставних овлаштења, предсједник Републике Српске је посљедњих неколико година постхумно одликовао око 1.400 бораца Војске Републике Српске погинулих у Одбрамбено-отаџбинском рату.
Постхумна одликовања уручена су породицама 12 погинулих бораца из Прњавора, 11 из Градишке и три из Лакташа.