БИБЛИОТЕКА ОБИЉЕЖИЛА МЕЂУНАРОДНИ ДАН ПИСМЕНОСТИ

Post Date: 08/09/2017

БИБЛИОТЕКА ОБИЉЕЖИЛА МЕЂУНАРОДНИ ДАН ПИСМЕНОСТИ

Поводом обиљежавања Међународног дана писмености – 8. септембра, а у оквиру програма „Градишке јесени 2017“, у Народној библиотеци Градишка данас је одржана манифестација под називом „Значај писмености у очувању идентитета једног народа“.
О писмености су говориле директорица градишке библиотеке Сњежана Миљковић и професорица српскојг језика и књижевности Радана Вила Станишљевић, а у програму манифестације учествовали су ученици градишке Гимназије и чланови Удружења „Мост“.
Директорица библиотеке Сњежана Миљковић, истакла је да је циљ ове манифестације да се говори о томе колико су људи писмени или неписмени, колико правилно говоре и пишу, и да библиотека прикаже посјетиоцима литературу као што су рјечници и правописи српског језика.
Професорица Радана Вила Станишљевић, каже да писменост подразумијева да „човјек може да се нађе и снађе у врлетним временима и у временима радости“.
Писменост заправо представља укупан човјеков став према животу и то је његов цивилизацијски допринос живљењу у човјечанству“, нагласила је Вила Станишљевић.
Она је додала да је лингвистичка наука у овом тренутку у служби политике, да се јављају велике невоље са језиком, и да због тога данас не постоји квалитетан ријечник српског језика.
Српска академија наука је штампала „народни језик“ у великом броју томова, али је онда долазило вријеме да се говорило да тај рјечник није био добар и да је био под неким утицајима. Мислим да ће млади лингвисти, када не буду носили страшно бреме политике, написати рјечник који ће људима служити за оно што је основни значај језика а то је срадство споразумијевања међу људима, а не средство неспоразумијевања“, истакла је Вила Станишљевић.
Манифестацији „Значај писмености у очувању идентитета једног народа“ присуствовали су потпредсједник Скупштине општине Градишка Владимир Јанковић, представници Општинске управе и Српске православне цркве, ученици, професори и директори основних и средњих школа, и грађани.