ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА „НАРОДНА НОШЊА У ЛИЈЕВЧУ ПОЉУ“

Post Date: 12/09/2017

ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА „НАРОДНА НОШЊА У ЛИЈЕВЧУ ПОЉУ“


У Културном центру Градишка синоћ је представљена књига „Народна ношња у Лијевчу пољу“, аутора Дарија Дринића, те одржана ревија ношњи лијевчанског краја.
Представљању књиге и ревији народних ношњи Лијевча поља прусуствовали су министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић, начелник општине Градишка Зоран Аџић, епископ пакрачко-славонски Јован, свештеници градишког архијерејског намјесништва, представници локалне управе, јавних установа и бројни грађани.
Аутор књиге Дарио Дринић, каже да је након шест година сакупљачке дјелатности успио да, уз помоћ Завичајног музеја и Општине Градишка, објави зборник о народној ношњи и животу у Лијевчу пољу. Он је навео да су до сада постојали само парцијални радови на ову тему и да је ово први зборник народне ношње лијевчанског краја. Дринић је истакао да су се овом темом бавиле и „знамените градишке проте“, крајем 19-ог вијека, који су слали своје дописе у лист „Дабробосански источник“, гдје су спомињали народну ношњу или прекорјевали народ зато што је одбацује.
Ту је и озбиљан рад Зориславе Ћулић, која је 1959. године описала ову народну ношњу. Од њеног времана до данас на том пољу није рађено ништа и на нама је да то поправљамо“, нагласио је Дринић.

Било је вријеме да неко то све прикупи и преточи у писани облик, јер је то један од начина да се народна баштина сачува од заборава и пренесе на будуће генерације. Са овом књигом Даријо Дринић је спасио од заборава пуно лијепих ствари“, нагласио је Малешевић.
Начелник општине Градишка Зоран Аџић, рекао је да је аутор књиге млад човјек који је посвећен култури свог народа.
Народ који чува своју културу и обичаје има перспективу и шансу да опстане на овим просторима, а ми имамо младе људе који чувају своју традицију и обичаје и преносе их на будуће нараштаје”, рекао је Аџић.
О књизи „Народна ношња у Лијевчу пољу“ говорила је рецензент Радана Вила Станишљевић, а народну ношњу, на ревији која је вјеродостојно приказала живот људи у Лијевчу, носили су чанови КУД- а „Коловит“ Градишка.