ОДРЖАНА 14. „СТОЧАРСКА ИЗЛОЖБА“ И 35. „КОЊИЧКЕ ИГРЕ“

Post Date: 21/09/2017

ОДРЖАНА 14. „СТОЧАРСКА ИЗЛОЖБА“ И 35. „КОЊИЧКЕ ИГРЕ“

Четрнаеста „Сточарска изложба“ и 35. „Коњичке игре“, које су дио програма манифестације „Градишка јесен 2017“, одржане су данас на Хиподрому у Градишци.
НаСточарској изложбитридесет излагача представило се квалитетним грлима говеда, свиња, оваца и коза и ситном живином.
Начелник Одјељења за привреду општине Градишка Бранко Стојнић, истакао је да је задовољан одзивом излагача и посјетилаца, и нагласио да сточарска производња заузима значајно мјесто у укупној производњи на подручју општине Градишка.

Градишки сточари годишње произведу 20 милиона литара млијека, преко 4.000 товних јунади, близу 30.000 товних свиња, 6.000 јагњади и оваца и милион и по товних пилића“, навео је Стојнић. Он је додао да Градишка пољопривреда ове године биљежи смањење броја сточара, што је узроковано и елементарним непогодама, али да сточари излазе на крај са свим проблемима и одржавају своју производњу на завидном нивоу.

Члан стручног жирија за оцијену говеда и свиња Жељко Сладојевић, рекао је да су изложена квалитетна грла приплодних јуница „холштајн“ и норвешке пасмине, те сименталске пасмине, која је и најзаступљенија на нашем подручју јер је здравствено најиздржљивија.
Битно је да су произвођачи прихватили савјете да говеда одгајају у чистој раси. Они који су се одлучили за производњу млијека узгајају или „сименталца“ или „холштајна“ у чистој пасмини. У свињарству је слична ситуација, произвођачи су базирани на производњу меса свињских пасмина „ландрас“ и „јоркшир“, навео је Сладојевић, који је и директор Ветеринарског института „Васо Бутозан“.

Произвођач млијека из Брестовчине Горан Ерцег, који је изложио холштајн грла, такође каже да планира да у наредом периоду за производњу млијека користи само сименталску расу.
Он је навео да има 35 музних грла и мјесечну производњу око 12.000 литара млијека, и да очекује да ће мљекарство у наредном периоду бити исплативије јер су процјене да ће цијена откупа млијека порасти са тренутних 51 фенинг по литру.
Мислим да ће наредни период бити бољи за произвођече млијека, јер су се на подручју бањалучке регије појавиле још двије мљекаре које ће откупљивати млијеко. Проблем је тај што су фармери остали без радне снаге и тешко налазе раднике за сезонске послове“, рекао је Ерцег.
На овогодишњим 35. „Коњичким играма“ одржана је изложба коња и фијакера, такмичење у вожњи коњских запрега кроз препреке, повлачењу терета и трке коња.
Предсједник Коњичког клуба „Посавко“ Градишка Мићо Ристић, рекао је да је циљ „Коњичких игара“ да се његује традиција која траје више од 200 година, и сјећање на прошла времена када су пољопривредници на Малу Госпојину долазили у Градишку, приказивали своју стоку и коње, што је увјек завршавало коњичким тркама.