УПРИЛИЧЕН ПРИЈЕМ ЗА АУТОРА ДОКУМЕНТАРНОГ ФИЛМА „НЕБО НАД БЈЕЛОВАРОМ“

Post Date: 18/01/2018

УПРИЛИЧЕН ПРИЈЕМ ЗА АУТОРА ДОКУМЕНТАРНОГ ФИЛМА „НЕБО НАД БЈЕЛОВАРОМ“

Начелник општине Градишка Зоран Аџић данас је уприличио пријем за аутора документарног филма „Небо над Бјеловаром“ којем је присуствовао и син народног хероја Милана Тепића о чијем херојском чину је снимљен овај документарни филм.

Филм „Небо над Бјеловаром“ је посвећен нашем народном хероју из протеклог рата мајору Милану Тепићу и војнику Стојадину Мирковићу који су погинули у том граду, септембра 1991. године.

Недељко Лајшић, аутор филма, каже да је „Небо над Бјеловаром” наш дуг према хероју Милану Тепићу који ће свједочити о његовом дјелу.

„Порука филма је антиратна, а на досадашњих једанаест пројекција у Србији и Републици Српској дворане су биле пуне, зато што је Милан Тепић не само нама него и генерацијама које долазе показао како се брани и воли своја земља”, рекао је Лајшић.

„Желио сам да покажем како се искрено воли своја земља и да пренесем истину о том дану септембра 1991. године. Овај филм у осамдесет минута, колико траје, нема ни секунде мржње, ни на који начин не распирује мржњу, показује истину о херојству и дјелу мајора”, истиче Лајшић.

Аутор посебно наглашава да је важно да нове генерације схвате чин мајора Тепића и уђу у срж његовог дјела.

„Кључна порука филма је да не смијемо заборавити наше хероје, да је оно што је мајор Тепић урадио безвременски чин и да покажемо младим генерацијама ко је заправо био мајор Тепић”, нагласио је Лајшић.

Филм је сниман на бројним локацијама у Србији, Републици Српској, Хрватској, а снимање филма трајало је око двије године.

Лајшић је рекао да ће 7. фебруара филм бити приказан у Шведској, у мјесецу марту у Њемачкој, а у току је и договор за Аустралију.

Александар Тепић, син мајора Милана Тепића, изразио је задовољство што је у Градишци да пружи подршку и захвалност аутору Недељку Лајшићу и нагласио да су емоције присутне као и понос због свега тога што се дешава у овој причи испричаној у филму.

Начелник општине Градишка Зоран Аџић рекао је да је дјело мајора Тепића херојско дјело човјека који је желио да заштити свој народ.

Аџић је нагласио да је наша обавеза да се увијек сјетимо херојског дјела Милана Тепића и да нам то треба бити наук и опомена да јачамо економски и политички Републику Српску, јер је то начин опстанка на овим просторима.

Мајор Југословенске народне армије Милан Тепић из Комленца у Козарској Дубици је погинуо 29. септембра 1991. године у бјеловарској касарни на Беденику, након што је дигао у ваздух војно складиште и себе, не желећи да препусти непријатељу оружје којим би убијао његове војнике. Са њим је погинуо војник Стојадин Мирковић из Горњих Лесковица код Ваљева, који је одбио Тепићево наређење да се повуче са осталим војницима од главног објекта.

Због овог чина, мајор Тепић је постхумно одликован Орденом народног хероја Југославије и проглашен за народног хероја.

Филм је први пут приказан крајем септембра у Дому војске Србије у Београду, а промоција је претходила откривању споменика мајору Милану Тепићу, који се налази на Дедињу.

Документарни филм „Небо над Бјеловаром“ аутора Недељка Лајшића, приказан је вечерас у Културном центру Градишка. Прије приказивања филма, начелник општине Градишка Зоран Аџић уручио је Александру Тепићу слику – портрет његовог оца као симбол сјећања на тај јединствени херојски чин. Покровитељи програма били су Општина Градишка и Културни центар.