ГРАДИШКА УЧЕСТВОВАЛА У ПАНЕЛ ДИСКУСИЈИ НА „КОНФЕРЕНЦИЈИ О ЕНЕРГЕТСКОЈ ЕФИКАСНОСТИ“

Post Date: 30/05/2018

ГРАДИШКА УЧЕСТВОВАЛА У ПАНЕЛ ДИСКУСИЈИ НА „КОНФЕРЕНЦИЈИ О ЕНЕРГЕТСКОЈ ЕФИКАСНОСТИ“

Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС у сарадњи са Њемачком организацијом за међународну сарадњу GIZ и Фондом за заштиту животне средине и енергетску ефикасност РС организовали су 29. и 30 маја „Конференцију о енергетској ефикасности“ у Теслићу.

Конференција је организована са циљем да се размјене искуства и отвори дискусија о расположивим моделима финасирања пројеката за унапређење енергетске ефикасности у локалним заједницама, као и да се размотре правне, финансијске и друге препреке за остваривање напретка у овој области. Кроз дискусију се разматрала досадашња примјена прописа у области енергетске ефикасности у зградарству, планиране активности на унапређењу капацитета домаћих компанија, као и очекиване измјене у методологији израде пројектне документације и енергетских прегледа.

Општина Градишка је дала свој допринос у остваривању ових циљева тако што је са својим представником Санелом Бабић, координатором за управљање енергијом и заштиту животне средине општине учествовала у панел дискусији на тему: „Унапређење енергетске ерфикасности у локалним заједницама’’ као примјер добре праксе у управљању енергијом на локалном нивоу.

Општина Градишка има успостављењу организацијску структуру управе, има Тим за енергетску ефикасност, врши праћење и анализу потрошње енергије на подручју општине, усваја оперативне планове за побољшање енергетске ефикасности, води базу података о потрошњи енергије и јавним објектима, врши годишња извјештавања, а у складу са прописима за грађење обезбјеђује вршење енергетских прегледа и прибављање енергетских цертификата објеката са подручја општине.