ОДРЖАНА ПРВА СМОТРА ФОЛКЛОРА КУЛТУРНО-УМЈЕТНИЧКИХ ДРУШТАВА СА ПОДРУЧЈА ОПШТИНЕ ГРАДИШКА

Post Date: 18/07/2018

ОДРЖАНА ПРВА СМОТРА ФОЛКЛОРА КУЛТУРНО-УМЈЕТНИЧКИХ ДРУШТАВА СА ПОДРУЧЈА ОПШТИНЕ ГРАДИШКА

Прва Смотра фолклора културно-умјетничких друштава са подручја општине Градишка одржана је синоћ на љетној позорници Културног центра Градишка. Смотра је почела дефилеом учесника кроз центар града након чега је услиједио концерт на коме се представило девет градишких културно-умјетничких друштава, “Коловит” и “Лепа Радић” из Градишке, „Козара“ из Горњих Подградци, „Петар Кочић“ из Нове Тополе, „Дукати“ из Ламинца, “Мирково Коло“ из Врбашке, “Але Обић“ из Липоваче, “Рогољи“ из Рогоља и “Бехар” из Дубрава.

Начелник општине Градишка Зоран Аџић је рекао да је на Смотри фолклора приказана наша културна баштина, традиција, ношње и обичаји и додао да би Смотра требала постати препознатљив догађај у нашем крају који би требао привући што већи број туриста.

Представници културно-умјетничких друштава похвалили су идеју одржавања Смотре фолклора и изразили наду да ће Смотра постати традиција.

Предсједник КУД-а “Мирково коло” из Врбашке Миленко Вранић рекао је да Градишка има велики број друштава и да заслужује Смотру фоклора на којој ће та друштва представити свој рад. Он је додао да су за Смотру припремили “Игру из Шумадије”.

Представник КУД-а “Але Обић” из Липоваче Есад Шулић рекао је да се у Градишци некад одржавала Смотра фолклора и изразио задовољство што је та идеја обновљена. Он је изразио наду да ће фестивал постати традиционалан и да ће на њему наступати друштва из других држава као и представници других нација. Шулић је додао да је друштво “Але Обић” поново почело са радом прије шест мјесеци и да је за Смотру фолклора припремило “Муслиманске градске игре”.

Предсједник КУД-а “Рогољи” из Рогоља Ранко Голубовић сматра да је битно одржавање Смотре како за општину тако и за КУД-ове истичући првенствено дружење и представљање својих кореографија. Чланови “Рогоља” синоћ су извели “ Игре из Поморавља”.

Предсједник ЦКУД-а “Лепа Радић” из Градишке, Давор Симишић похвалио је идеју одржавања Смотре фолклора и представљања свих КУД-ова општине на једном мјесту. Он је рекао да се ово друштво на Смотри представило “Играма из Лијевча”.

У кореографијама градишких КУД-ова уживала је многобројна публика у којој је био министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић, представници Локалне управе и културног и привредног живота.

Прва Смотра фолклора културно-умјетничких друштава са подручја општине Градишка одржана је у оквиру манифестације „Градишко љето 2018“ у организацији Општине Градишка и Туристичке организације Градишка.