„РОГОЉСКА ЖЕТВА“ ЧУВА НАРОДНУ ТРАДИЦИЈУ

Post Date: 21/07/2018

„РОГОЉСКА ЖЕТВА“ ЧУВА НАРОДНУ ТРАДИЦИЈУ

У Рогољима је данас одржана девета по реду Етно-манифестација “Рогољска жетва 2018”, на којој је велик број посјетилаца имало прилику да види презентацију старих обичаја косидбе и вршидбе жита.

“Рогољској жетви” присуствовали су министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стево Мирјанић и његов помоћник Борис Пашалић, начелник општине Градишка Зоран Аџић и други представници локалне власти.

Министар Мирјанић истакао је да је “Рогољска жетва” врло значајна манифестација и изразио наду да ће и у будуће бити одржавана те да ће је Министарство подржати у сваком облику. Он је додао да ће сугерисати на оплемењивању садржаја манифестације и омогућити да она буде снажнија, већа и богатија.

“Рогољска жетва 2018” се одржава у славу жетве, жита и хљеба, први откос направио је управо министар Мирјанић. Он је рекао да је ове године планиран просјечан принос од око пет тона и додао да ће ипак бити мањи по обиму али и лошији квалитет.

“Процјене говоре да ће принос бити око 4.5 тоне, а да ће око 18 одсто бити смањен квалитет што је веома битно за доходовно опредјељење произвођача за наредни период” рекао је Мирјанић и додао да је ове године за вријеме жетва било много падавина и да умјесто 15 дана жетве пољопривредници улазе у 40-ти дан што је веома неповољно за квалитет житарица. Он је нагласио да падавине, с друге стране, погодују другим усјевима, кукурузу, соји, поврћу, крмном биљу и слично.

Начелник општине Градишка Зоран Аџић рекао је да је “Рогољска жетва” прилика да се грађани присјете баштине и почетака пољопривредне производње.

“Имамо прилику да са једне стране видимо старе експонате и присјетимо се почетака обраде земљишта и производње хране на нашим просторим, док са друге стране видимо најсавременију механизацију и технологију у обради и пољопривредној производњи” рекао је Аџић.

Он је нагласио да је општина Градишка и Република Српска аграрна средина која напредује захваљујући Предсједнику Српске и Влади који имају разумјевања и подржавају пољопривредну производњу.

Начелник Аџић је истакао да ће општина Градишка и даље подржавати манифестације које чувају културну баштину, историју и традицију јер онај народ који чува традицију чува и своју земљу, Републику Српску.

Домаћин “Рогољске жетве” Саво Васиљевић рекао је да ова манифестација има за циљ да старије подсјети како се некад радило, а млађе научи традицији.

“Посјетиоци “Рогољске жетве” имају прилику видјети приказ традиционалног начина косидбе и вршидбе хљебног жира српом, косом, косачицом, самовезом, вршидбу на гувну са коњима и машином вршалицом”, рекао је Васиљевић и додао да је ова манифестација позната широм Републике Српске али и даље те да окупља велики број посјетилаца.

У оквиру “Рогољске жетва 2018” одржано је такмичење у кошењу и везању жита, бацању камена са рамена, потезању ужета и старој традиционалној игри пиризању. Присутни су имали прилику уживати у културно-умјетничком програму, гастро и етно изложби предмета и пољопривредне механизације, те оруђа старих и више од 100 година.

“Рогољску жетву 2018” подржали су предсједник Републике Српске Милорад Додик, Влада Српске, општина Градишка и спонзори.