“ДАНИ ДИЈАСПОРЕ” У ДУБРАВАМА СИМБОЛ ЗАЈЕДНИШТВА

Post Date: 21/07/2018

“ДАНИ ДИЈАСПОРЕ” У ДУБРАВАМА СИМБОЛ ЗАЈЕДНИШТВА

Културно туристичка манифестација “Дани дијаспоре” на којој је наступило око 400 чланова фолклорних ансамбала из Градишке, Цазина, Доњег Вакуфа, Тузле, Сребреника и других градова, одржана је синоћ на стадиону фудбалског клуба “Дубраве” у Дубравама.

Један од организатора “Дана дијаспоре” Фадил Сухоњић рекао је да је ова манифестација велики догађај за Дубраве јер се тад окупе сви Градишчанци који тренутно живе у дијаспори. Он је додао да су “Дани дијаспоре” почели прије неколико дана фудбалским утакмицама на којма је наступио ФК “Дубраве”, а биће настављени турниром у малом фудбалу.

Начелник општине Градишка Зоран Аџић рекао је да “Дани дијаспоре” представљају заједништво јер на једном мјесту имамо прилику видјети сву разноликост обичаја и културе општине Градишка коју треба преточити у снагу и енергију за развој општине.

Предсједник Културно-умјетничког друштва “Накиб Абдагић – Кибан” из Доњег Вакуфа рекао је да је ово друштво први пут наступило у Градишци и додао да су пријатно изненадјени гостопримством. Он је нагласио да су у Градишци срели велики број пријатеља који су раније живјели у Вакуфу.

Први пут у Градишци били су и чланови Културно-умјетничког друштва “Скокови” из Цазина. Предсједница овог друштва Аида Тахровић је рекла да да су пријатно изненађени дочеком и атмосфером и изразила наду да ће на Манифестацији учествовати наредних година.

Предсједница Културно-умјетничког друштва “Петар Кочић” из Нове Тополе Марица Рачић рекла је да ово Друштво на “Данима дијаспоре” учествује дужи низ година и похвалила идеју одржавања смотре фолклора на којој се могу видјети игре свих народа наше земље.

“Данима дијаспоре” присуствовали су подпредсјеник Републике Српске Рамиз Салкић, подпредсједник Народне скупштине Републике Српске Сенад Братић, начелник општине Градишка Зоран Аџић и други представници републичке и локалне власти.

Организатор манифестације “Дани дијаспоре” је културно-умјетничко друштво “Бехар” из Дубрава. Манифестација је одржана у оквиру „Градишког љета 2018“.