ОДРЖАН САСТАНАК СА ПРЕДСТАВНИЦИМА ЊЕМАЧКЕ РАЗВОЈНЕ БАНКЕ KfW

Post Date: 12/12/2018

ОДРЖАН САСТАНАК СА ПРЕДСТАВНИЦИМА ЊЕМАЧКЕ РАЗВОЈНЕ БАНКЕ KfW

Данас је у просторијама Општине Градишка одржан састанак представника Њемачке развојне банке KfW и Општине Градишка на коме су начелник општине Зоран Аџић, пројектни менаџер KfW банке Штефан Рабе и директор Комуналног предузећа „Водовод“ а.д. Градишка Сандро Зеничанин потписали Записник о сарадњи везано за сакупљање и пречишћање отпадних вода Градишка.
Начелник општине је рекао да ће наведени пројекат бити упућен на усвајање Владама Њемачке и Швајцарске изразивши очекивање да ће Градишка бити прва општина у Републици Српској која ће добити значајна грант средства.
Вриједност инвестиције, која би требало да се реализује у наредне четири до пет година, износи до 24 милиона евра.
Вриједност прве фазе је до 14 милиона, а друге до 10 милиона евра. Ријеч је о чистим грант средствима која би била утрошена на изградњу главног градског пречистача отпадних вода, проширење примарног канализационог колектора и изградњу тридесетак километара секундарног канализационог вода. На овај начин дошло би се до системског рјешења збрињавања, одводње и прочишћавања отпадних канализационих вода на простору града и приградских насеља и рјешавања главног еколошког проблема Градишке“, рекао је начелник општине.
Први човјек општине изразио је задовољство што је Општина Градишка кроз реализацију МЕГ пројекта у коме се са 17 мјеста од 18 општина у БиХ, помјерила на треће мјесто, препозната као Општина са великим активизмом.

Пројектни менаџер Њемачке развојне банке Штефан Рабе рекао је да ова банка има дугорочну сарадњу са БиХ која се односи на пројекте отпадних вода и додао да владе Њемачке и Швајцарске овим пројектима помажу земљама које се налазе на путу у Европску унију.
Влада Њемачке путем Њемачке развојне банке тренутно има на располагању 10,2 милиона евра за помоћ Градишци за пројекат одводње отпадних вода и на основу потписаног споразума направићемо извјештај према Влади Њемачке како би добили сагласност за ова средства”, рекао је Рабе, додавши да је остварена веома добра сарадња са начеликом општине и његовим сарадницима као и са представницима Комуналног предузећа „Водовод“ а.д. Градишка.
Директор Комуналног предузећа „Водовод” а.д. Градишка, Сандро Зеничанин рекао је да овим пројектом почиње циклус великих инвестиција када је у питању комунална инфраструктура општине Градишка.