ОДРЖАН МЕМОРИЈАЛНИ ЗБОР У РОГОЉИМА

Post Date: 28/07/2019

ОДРЖАН МЕМОРИЈАЛНИ ЗБОР У РОГОЉИМА

Код Спомен-комплекса у Mјесној заједници Рогољи данас је одржан традиционални Меморијални збор, служен парастос и положени вијенци и цвијеће на спомен-обиљежја погинулим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата, бисту народног хероја Стевана Дукића, погинулим борцима и жртвама Другог свјетског рата и солунским борцима из овог краја.

Вијенце су положили чланови породица погинулих бораца и жртава протеклих ратова, као и представници Града Градишка, градске и мјесне Борачке организације, Организације породица погинулих и заробљених  бораца и  несталих цивила и Мјесне заједнице Рогољи.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић рекао је да мјеста на којима се налазе споменици погинулим борцима и жртвама протеклих ратова дају обавезу свима да његују сјећање на њихово страдање и жртву.

“Сваке године треба да подсјетимо, посебно младе, шта се дешавало на овим просторима у посљедњим вијековима. Овај спомен-комплекс упозорава да морамо да будемо опрезни и јединствени да би сачували оно за шта су се они борили. Срби су добили све ратове на овим просторима али и данас се боримо да сачувамо слободу, градимо, развијамо и стварамо услове да опстанемо и останемо на простору Републике Српске”, нагласио је Аџић.

Он је додао да ће Градска управа увијек подржавати оваква обиљежавања, водити рачуна о сјећању на погинуле у протеклим ратовима, али и водити рачуна о породицама и потомцима погинулих бораца.

Члан Организационог одбора Меморијалног збора у Рогољима Љубомир Пеулић рекао је да су прије 16 година код родне куће хероја Народно-ослободилачког рата Стевана Дукића поставили све споменике који свједоче о жртвама мјештана овог села у Првом, Другом и Одбрамбено-отаџбинском рату.

“Сва та обиљежја и треба да буду на једном мјесту, да они који дођу могу да упознају историју ових крајева”, рекао је Пеулић.

Предсједник Борачке организације града Градишка Милован Гагић истакао је да се сваке године у мјесним заједницама на подручју Градишке, гдје постоје спомен-обиљежја погинулим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата, одају помени и полажу вијенци.

“Наша жеља је да у будућности, у сарадњи са Градском управом и основим школама, организујемо историјске часове на оваквим мјестима. Да се ученицима укаже зашто су борци гинули и зашто се Срби кроз вјекове боре да опстану и остану на својим огњиштима, да знају да је српски народ увијек био слободарски, а не освајачки народ”, нагласио је Гагић.

У Спомен-комплексу у дворишту куће народног хероја Народно-ослободилачког рата Стевана Дукића у Рогољима налази се биста овог хероја, споменик за пет погинулих солунских бораца, те спомен-обиљежје из Другог свјетског рата које свједочи о страдању 68 жртава фашистичко – усташког терора и 36 бораца Народно-ослободилачког рата, као и споменик борцима погинулим у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату на којем су уклесана имена девет бораца из ове мјесне заједнице.