ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „СВЕТИ САВА СРПСКИ“

Post Date: 18/09/2019

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „СВЕТИ САВА СРПСКИ“

Изложба Историјског музеја Србије „Свети Сава Српски“, аутора Андреја Вујновића, отворена је данас у галерији Завичајног музеја у Градишци, у оквиру програма манифестација „Градишке јесени 2019“.

Аутор Андреј Вујновић каже да је изложба дуго припремана, јер је живот и дјело Светог Саве требало свести и прилагодити посјетиоцима музеја.

„Хтјели смо да прикажемо сву сложеност дјела Светог Саве, што у неким сегментима није нимало једноставно. Он је оснивач Српске православне цркве и обезбиједио је њену аутокефалност, али је исто требало приказати да је за ту цркву организовао и одговарајуће списе, од теолошких до правних, те приказати његов допринос архитектури“, рекао је Вујновић.

Директор Секретаријата за вјере Владе Републике Српске Драган Давидовић истакао је да је ова изложба приређена у оквиру пројекта обиљежавања 800 година самосталности Српске православне цркве, који је Влада Српске усвојила и који заједно са Српском православном црквом реализује кроз низ манифестација.

Давидовић је рекао да ће Бањалучка епархија у оквиру обиљежавања ускоро отворити Музеј Српске православне цркве у манастиру Гомионица, те да ће бити откривен споменик Његошу у Бањалуци и одржана свечана академија.

Директор Завичајног музеја Градишка Бојан Вујиновић рекао је да се самосталност Српске православне цркве на нашим просторима може везати за владавину краља Драгутина, од 1284. године, и помен на српског епископа Василија из периода 1293. године.

„Оно што се може везати за Градишку је ћирилични натпис који је пронађен у припрати манстирске цркве у Кијевцима из 1301. године, који је најзападнији ћирилични натпис пронађен код нас. Ријеч је о манастиру који је вјероватно био под утицајем Драгутинове владавине, а вјероватно и под утицајем епископа Василија“, истакао је Вујиновић.

Он је додао да ће Завичајни музеј Градишка ускоро објавити књигу и приредити изложбу о манастиру у Кијевцима и самосталности Српске православне цркве на овим просторима.

Отварању изложбе присуствовали су замјеник градоначелника Градишке Драгана Илић, представници Градске управе, ученици средњих школа и грађани.

Изложба „Свети Сава Српски“ биће отворена у Завичајном музеју у Градишци до 8. октобра.