СВЕЧАНИ ПРИЈЕМ ПОВОДОМ СЛАВЕ ГРАДА-МАЛЕ ГОСПОЈИНЕ

Post Date: 23/09/2019

СВЕЧАНИ ПРИЈЕМ ПОВОДОМ СЛАВЕ ГРАДА-МАЛЕ ГОСПОЈИНЕ

Поводом Мале Госпојине-славе Града Градишка уприличен је славски пријем коме су присуствовале бројне званице политичког, привредног и друштвеног живота Града Градишке и Републике Српске. Славској свечаности присуствовала је министар финансија у Влади Републике Српске Зора Видовић, представници вјерских конфесија, представници међународних организација, начелници сусједних општина и многи други гости.

Архијерејски намјесник градишки протојереј ставрофор Гојко Слијепчевић освештао је славски колач и жито, те благословио славску вечеру.

Градоначелник Градишке изразио је задовољство што ће Градишка, по први пут, као град обиљежити крсну славу-Малу Госпојину, нагласивши да је тај дан од посебне важности, за све људе који воле Градишку и које Градишка воли.

Градоначелник је истакао да је Градишка спремна да подржи све који желе да раде на развоју града, те да са поносом може да резимира шта је урађено између двије славе.

„Учињени су бројни помаци у области привредног, инфраструктурног и друштвеног развоја. Системски и крајње одговоран однос према питањима градског развоја, имао је за резултат додјелу грант средстава Граду Градишка од стране Њемачке Владе, посредством KfW банке и Швајцарског Државног Секретаријата за Економске послове SECO у висини од 14 милиона евра. Наведеним грант средствима реконструисаће се постојећа и изградити нова канализациона мрежа, укључујући изградњу градског пречистача отпадних вода. Наведени пројекат прати Влада Републике Српске својим средствима у износу од 1.5 милиона КМ за финансирање припремних радова у реализацији укупног пројекта“, рекао је градоначелник Аџић.

Градоначелник је истакао да је у протеклој години у инфраструктурно опремање Агро-индустријске зоне Нова Топола уложено преко 1.6 милиона КМ, те да ће се у овој години уложити близу 3 милиона КМ а све то с циљем јачања привреде и повећања запослености. Према његовим ријечима за унапређење комуналне инфраструктуре укупног градског подручја издвојено је преко 3.5 милиона КМ, гдје је асфалтирано 28, а започети су радови на додатних 6 километара путне мреже, модернизован одређени број улица у граду, проширен обухват јавне расвјете и водоводне мреже, те изграђени нови километри тротоара у граду, као и у Новој Тополи и Горњим Подградцима. Управо у Новој Тополи и Врбашкој, према његовим ријечима, ускоро ће бити стављени у функцију реконструисани домови културе, који ће у значајној мјери утицати на друштвени живот становника ових мјесних заједница. Он је подсјетио да је на Дан града реализован један од најкапиталнијих пројеката у области водоснабдијевања у посљедњих 40 година кроз који је саниран водоторањ и пратећи објекти на водоизворишту Жеравица, а завршен је и пројекат успостављања телеметрије и аутоматизације градишког водоводног система. Вриједност ових инвестиција је готово 2.5 милиона КМ. Градоначелник је информисао да је за наведене као и низ ненаведених пројеката издвојено преко 13 милиона КМ, од којих је половина обезбијеђена из градског буџета а половина из грантова и донација, изразивши захвалност предсједнику и Влади Републике Српске и Републике Србије за финансијску подршку развоју нашег града.

Градначелник се овдје, посебно осврнуо и на сарадњу са разним међународним организацијама, издвојивши Развојни програм Уједињених нација у БиХ, UNDP и пројекат MEG  путем кога је Град Градишка, захваљујући лидерској позицији, обезбиједио 2.1 милион КМ за пројекте у области водоснабдијевања и подршку за подстицај економском развоју и запошљавању почетника у пословању.

У уводном обраћању издвојена су бројна улагања у сферу друштвеног живота, посебно у завршетак изградње спортске дворане а посебан акценат био је и на пројектима одрживог повратка.

Поводом славе Градишке, празника Рођења Пресвете Богородице, сутра у 9.30 биће служена литургија у Храму Покрова Пресвете Богородице, након чега ће бити организована литија кроз град.