24. „ИЗЛОЖБА СТОКЕ“

Post Date: 23/09/2019

24. „ИЗЛОЖБА СТОКЕ“

У оквиру манифестације „Градишка јесен“, 21. септембра, на градишком Хиподрому одржана је шеснаеста „Изложба стоке“.

Начелник Одјељења за привреду и пољопривреду Града Градишка Бранко Стојнић рекао је да је на изложби учествовало више од 40 излагача и 15 привредних субјеката који се баве производњом сточне хране и производњом и дистрибуцијом опрема за сточарску производњу, те додао да су своју стоку изложили сточари са подручја Градишке, Српца и Козарске Дубице.

Он је истакао да на овогодишњој изложби из превентивних разлога нису  изложене свиње, због мјера заштите од афричке куге свиња, која се појавила у земљама у окружењу.

Стојнић је нагласио да је значај ове манифестације у промоцији сточарске производње на подручју Градишке, како и у међусобној размјени искустава сточара, који имају прилику и да се упознају са најновијим техничким и технолошким достигнућима из области сточарске производње.

Он је додао да Градишка има изузетно развијену сточарску производњу, са преко 4.000 грла музних крава, које годишње произведу више од 20 милиона литара млијека, те годишњим товом од 4.000 јунади.

„Осим говедарске производње, развијено је и свињогојство, са 7.500 расплодних крмача, а годишње се утови 50.000 свиња и произведе око 5 милиона килограма свињског меса. Такође, на подручју Градишке годишње се произведе и око 3 милиона килограма пилећег меса“, навео је Стојнић.

Он каже да су и овчарска и козарска производња у експанзији, те да на фармама на подручју Градишке има више од 6.000 оваца и 300 коза.

Узгајивач алпских коза Љиљана Стјепановић из Елезагића каже да на својој фарми има преко 100 коза са јаради. Производњом сира се бави 5 година и задовољна је његовим пласманом.

Изложене су и разне врсте перади и кунића. Узгајивач аустралиске црне коке Ђорђо Раца из Бок Јанковца однедавно се бави узгојем ове врсте. Његово јато тренутно броји 80 кока. Он се опредјелио за ову врсту јер годишње снесе преко 250 јаја.

Стојнић је додао да значајно мјесто заузима и производња меда, са више од 5.000 кошница на подручју Градишке и годишњом производњом од 50 тона меда.

Манифестацији поред многобројних учесника и посјетилаца су присуствовали и градоначелник града Градишка Зоран Аџић,  замјеник градоначелника Драгана Илић,  посланик у Народној скупштини Републике Српске Огњен Жмирић те руководилац Подручне јединице Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди у Градишци Драган Малиновић.