ОДИГРАНА ПРЕДСТАВА „ПРИМАДОНЕ”

Post Date: 23/09/2019

ОДИГРАНА ПРЕДСТАВА „ПРИМАДОНЕ”

У оквиру манифестације „Градишка јесен“ у Културном центру Градишка, 20. септембра, одиграна je Позоришна представа „Примадоне’’ у којој играју Тања Бошковић и Рада Ђуричин. Представа је инспирисана драмским дјелом „Опсада Стаљинграда” савременог шпанског писца Х. С. Синестера, коју је Ирфан Менсур драматуршки адаптирао и обрадио.

Радња представе прати двије глумице, иначе супругу и љубавницу покојног власника театра, које желе да напуштено позориште спасу од рушења и претварања у тржни центар.

„Њих двије својим животима бране позориште од поплаве примитивизма и конзумерства сваке врсте. Ова представа је и лични став моје колегице Раде Ђуричин и мене, нас двије старице, оцвале примадоне, које својим животима бранимо ову дивну и озбиљну умјетност од свега што на њу насрће“, поручила је Тања Бошковић.

Она је додала да позориште служи да сачува наш језик, нашу здраву памет као и  културни односно национални идентиет.

Рада Ђуричин је рекла да се радује што су били дио славе Града те да је било задовољство срести се са градишком публиком која је лијепо пратила представу и давала подстрек да што боље обаве свој задатак.

„Порука коју шаље ова представа јесте да треба  вољети оно што се ради и да се треба борити за то што радимо јер ће увијек бити тешкоћа али не смијемо дозволити да  тешкоће превагну“, истакла је РадаЂуричин.

Ова дуодрама је својеврсна ода позоришту и потреби да се бринемо о културним институцијама, али је истовремено и трагикомична прича о моралним и друштвеним вриједностима у којој се преплићу фиктивни и стварни живот позоришта.