ОДРЖАНА 17. МАНИФЕСТAЦИЈА „ЈАБУКЕ И КЊИГЕ“

Post Date: 21/10/2019

ОДРЖАНА 17. МАНИФЕСТAЦИЈА „ЈАБУКЕ И КЊИГЕ“

У етно селу „Бјеловук“ у Јабланици, 19. октобра, одржана је 17. манифестација „Јабуке и књиге“, на којој су додјељене награде најбољим пјесницима на истоименом конкурсу, те уприличен културно-умјетнички програм и изложба јабука и другог воћа.

По оцијени чланова стручног жирија, кога чине књижевници Радо Димитријевић, Небојша Иваштанин и Ранко Прерадовић, двије пјесникиње добиле су прву награду за пјесме на тему јабуке и књиге, Милица Бакрач из Никшића и млада пјесникиња из Градишке Александра Мракић, којој је награду уручио предсједник Удружења књижевника Републике Српске Предраг Бјелошевић.

Мракићева, која је ученица другог разреда градишке Средње стручне и техничке школе, рекла је да на ову тему није било тешко писати јер су, како каже, јабуке и књиге инспирација свим писцима.

Она је навела да пјесме пише од трећег разреда основне школе, да је до сада добила бројне награде на литерарним конкурсима у конкуренцији својих вршњака, али да јој ова награда много значи јер је стављена у ранг са одраслим пјесницима и познатом пјесникињом каква је Милица Бакрач.

Димитријевић, који је предсједник жирија и идејни творац манифестације „Јабуке и књиге“,  навео је да је ове године на пјеснички конкурс пристигло 56 радова од 38 пјесника из Републике Српске, Србије и Црне Горе.

Он је истакао да је жири имао тежак задатак, те изразио задовољство што је награда припала младој пјесникињи из Градишке Александри Мракић, те Милици Бакрач која је по мишљењу бројних књижевних критичара једна од најбољих српских пјесникиња послије Десанке Максимовић.

„Са таквим именима ова манифестација добија на значају и ауру трајности и квалитета. Надам се да ће манифестација своје пунољетство и 18. издање дочекати као још љепша и богатија“, нагласио је Димитријевић.

Он је подсјетио да је манифестација „Јабуке и књиге“ први пут одржана у учионици подручног одјељења Основне школе „Младен Стојановић“ у Јабланици, затим у мјесном дому културе, те да је из године у годину расла и програмски се проширивала.

„Осјећам се задовољним као родитељ новорођенчета који га сада након 17 година види као одраслог младића или дјевојку“, додао је Димитријевић.

Предсједник Скупштине града Градишка Миленко Павловић рекао је да манифестација „Јабуке и књиге“ седамнаест година успјешно промовише младе писце и пјеснике, али и воћаре Јабланице и поткозарског краја.

„Јабука је најљепша милошта у нашем народу, а књига оно без чега не можемо опстати“, истакао је Павловић.

У културно-умјетничком програму учествовали су глумци Народног позоришта Републике Српске Реденка Шева и Драгослав Медојевић, ученици подручног одјељења Основне школе „Младен Стојановић“ из Јабланице и културно-умјетничко друштво „Козара“ из Горњих Подградаца.

Додјељене су и награде за најбољег младог глумца и најбољи ликовни рад, ученицима школе у Јабланици Дражени Бабић и Станку Мисимовићу, и најбољем излагачу воћа Мирку Бјеловуку из Јабланице.

Манифестцију „Јабуке и књиге“ организовали су Културни центар Градишка, Градска борачка организација, Основна школа „Младен Стојановић“ и мјесна заједница Јабланица, а генарални покровитељ је Градска управа Градишка.