„ЕНЕРГЕТСКИ ДАНИ – ГРАДИШКА 2019“

Post Date: 12/12/2019

„ЕНЕРГЕТСКИ ДАНИ – ГРАДИШКА 2019“

У Културном центру Градишка данас је одржана стручна конференција “Значај унапређења енергетске ефикасности, употребе обновљивих извора енергије и заштите животне средине”.
Конференција је одржана у Културном центру у оквиру дводневне манифестације “Енергетски дани – Градишка 2019” коју организује Градска управа.
Начелник Службе градоначелника Градишке Горан Суботић рекао је да Градска управа предузима низ мјера на унапређењу енергетске ефикасности и заштити животне средине.
“Једна од тих мјера је приступање градоначелника Градишке споразуму у вези са климатским промјенама, чиме се Градишка придружила групи европских градова, а све с циљем спровођења Акционог плана енергетски одрживог развоја и климатских промјена”, рекао је Суботић.


Он је истакао да се израда овог акционог плана реализује у сарадњи са УНДП-ом, те да ће његовим усвајањем Градишци бити отворена могућност да за планиране активности у овој области аплицира на пројекте европских претприступних фондова.
Суботић је прецизирао да Акциони план предвиђа реализацију низа мјера у периоду од 2020. до 2030. године, а првенствено се односе на десетогодишњи план смањења емисије штетних гасова за 40 одсто.
“Град Градишка предузима и низ других мјера у вези са изградњом енергетски ефикасних објеката. Примјер је спортска дворана, чија је изградња у завршној фази и гдје су у потпуности примјењене најсавременије мјере енергетске ефикасности. По принципу енергетске ефикасности граде се и домови културе у Новој Тополи и Врбашкој, а таква пракса требало би да буде примјењивана и у изградњи и реконструкцији других јавних објеката”, навео је Суботић.

Стручни савјетник за заштиту животне средине и енергетску ефикасност у Градској управи Градишка Радислав Мартић рекао је да се манифестација “Енергетски дани” у Градишци одржава од 2014. године.
Он је навео да је у оквиру стручне конференције одржано девет презентација, са нагласком на мјере које Градска управа спроводи током изградње спортске дворане, са свим потребним елементима за смањење потрошње енергије, као што су топлотне пумпе, соларни панели, ЛЕД расвјета и савремена изолација.
На стручној конференцији су учествовали представници Министарства енергетике и рударства и Фонда за заштиту животне средине Републике Српске, Архитектонско-грађевинско-геодетског Факултета из Бањалуке, те привредних субјеката ангажованих на изградњи спортске дворане у Градишци.