ОДРЖАН 2. ФЕСТИВАЛ ПОЗОРИШТА „ЉУБИЦА“

Post Date: 27/05/2024

ОДРЖАН 2. ФЕСТИВАЛ ПОЗОРИШТА „ЉУБИЦА“

Додјелом награда и представом „Дечије повреде“, коју су у ревијалном дијелу програма извели Слобода Мићаловић и Вук Костић, у суботу 25. маја завршен је 2. Фестивал позоришта Републике Српске „Љубица“ у Градишци.

Током 2. Фестивала позоришта Републике Српске „Љубица“ публика је током пет дана имала прилику да погледа представе професионалних  позоришта Републике Српске и присуствује округлим столовима и мастеркласовима.

У такмичарском дијелу програма Народно позориште Републике Српске извео је представу „Челичне магнолије“, Градско позориште „Јазавац“ представило се представом „Истина“, Градско позориште „Семберија“ одиграло је „Певање и ћутање Софке Николић“, Позориште Приједор представило се представом „Каубоји“, док се Градско позориште Градишка представило  монодрамом „Повратак“ која није била у такмичарском дијелу програма.

За најбољу представу, по оцјени стручног жирија, проглашена је представа „Певање и ћутање Софке Николић“, Градског позоришта „Семберија“, док је награда за најбољу глумицу отишла у руке Бојане Милановић, која је дочарала лик Софке из награђене представе.

За најбољег глумца проглашен је Љубиша Савановић из Градског позоришта „Јазавац“.  Жири је, ове године, додијелио награде за најбољег младог глумца и глумицу. Прву је однио Дарко Стојић из Позоришта Приједор, док је друга припала Божани Кукило из Народног позоришта Републике Српске.

Најбоља представа, на 2. Фестивалу позоришта у Градишци, по оцјени публике  је представа „Каубоји“ Позоришта Приједор.

Фестивал је званично затворио градоначелник Градишке Зоран Аџић који је рекао му је част да се обрати и сумира резултате седмодневног позоришног догађаја који је Градишку сврстао у позоришне центре, нагласивши да Градишка има позоришни потенцијал да организује фестивал и покаже традицију у култури и умјетности.

Бојан Вујиновић, градски менаџер казао је да је Градско позориште Градишка у сарадњи са Градском управом града Градишка, Министарством просвјете и културе Републике Српске, те другим установама и предузећима, организатор фестивала “Љубица” те да је овај фестивал одржан у знаку сјећања на прву професионалну глумицу у Босни и Херцеговини Љубицу Лазић Стефановић из Градишке.

Директор Градског позоришта Градишка, који је и организатор Фестивала Златан Видовић, рекао је да су пуне сале свих шест дана доказ да је фестивал оправдао очекивања и да је публика ове године уживала у представама жанровски  и концепцијски различитим.

Највећи успјех овог фестивала је то да публика већ жељно ишчекује сљедећи. Видовић је додао да је све ово доказ да је култура у Градишци и даље пожељна и да треба само неко ко ће да је понуди.

Да је тако, доказ је и представа „Дечије повреде“, одиграна у ревијалном дијелу програма у препуној  великој сали Културног центра.

Глумица Слобода Мићаловић рекла је да је кроз представу испричана необична љубавна прича у којој свако може да се пронађе.