ОБИЛАЗАК РАДОВА НА РЕКОНСТРУКЦИЈИ И ЕНЕРГЕТСКОЈ САНАЦИЈИ ЈУ ОМШ „БРАНКО СМИЉАНИЋ“

Post Date: 22/08/2024

ОБИЛАЗАК РАДОВА НА РЕКОНСТРУКЦИЈИ И ЕНЕРГЕТСКОЈ САНАЦИЈИ ЈУ ОМШ „БРАНКО СМИЉАНИЋ“

Градоначелник Градишке Зоран Аџић и Милијана Окиљ, начелник Одјељења за заштиту културно историјског насљеђа у Заводу за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Републике Српске, посјетили су данас ОМШ „Бранко Смиљанић“, гдје су у току завршни радови на реконструкцији и енергетској санацији.

Овај објекат, саграђен је на прелазу са 19. на 20. вијек, заједно са зградом Вијећнице и Хотелом“ Кајзер“ и представља један од најзначајнијих објеката културно- историјског насљеђа на простору Градишке. Комплетан објекат данас је у власништву Града, који се опредијелио да објекат у потпуности реконструише.

Након обиласка радова, градоначелник Зоран Аџић је навео да је Град Градишка, уз помоћ Завода, израдио  пројектно-техничку документацију како би се сачувао првобитни облик и створили бољи услови за одвијање наставе. „Осим тога поносни смо што ћемо сачувати стари дио Градишке“ навео је градоначелник и додао да је припремљена и пројектно-техничка документација за реконструкцију зграде Хотела „Кајзер“, Вијећнице и Соколског дома.

Начелник Одјељења за заштиту културно-историјског насљеђа у Заводу за заштиту културно-историсјког и природног насљеђа Републике Српске, Милијана Окиљ рекла је да је објекат ОМШ“ Бранко Смиљанић“ један од најзначајнијих културно-историјских објеката на подручју Градишке. Она је подсјетила да је прије пар година започела процедура обнове поменутог објекта и да је, од тада до данас, све ишло по плану.“ Све урађено је у складу са позитивним прописима струке и врло брзо се очекује и завршетак“, навела је Милијана Окиљ.

Реконструкција објекта, вриједности 1.150.000,00 КМ, започела је почетком 2023. године, а обзиром да укључује и конзерватосрко-рестаураторске радове, те да је долазило до измјена у самом плану реконструкције, радови су потрајали нешто дуже него што је планирано. Потпуном реконструкцијом школа ће добити и концертну салу, а према ријечима директора Ивана Ристића, настава би требала почети крајем септембра.