ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ПОСВЕЋЕНА КРАЉУ ПЕТРУ I КАРАЂОРЂЕВИЋУ ОСЛОБОДИОЦУ

Post Date: 20/09/2024

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ПОСВЕЋЕНА КРАЉУ ПЕТРУ I КАРАЂОРЂЕВИЋУ ОСЛОБОДИОЦУ

У оквиру програма „Градишка јесен 2024“ у Културном центру Градишка отворена је историјска изложба Петар I Карађорђевић Ослободилац, посвећена 180. годишњици рођења и 120. годишњици од крунисања овог српског краља Ослободиоца.

Изложбу је отворио савјетник предсједника Републике Српске Марко Ромић, истакнувши да краљ Петар I Карађорђевић, који је у Првом свјетском рату донио слободу Србима на овим просторима, данас представља несаломиви узор у борби за опстанак Републике Српске. Ромић је истакaо да жртва краља Петра за свој народ треба да служи као безвремени примјер свима који данас воде институције Републике Српске.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић подсјетио је да у периоду између два свјетска рата нажалост није реализована идеја о постављању скулптуре српског краља, који је ослободио Градишку и друге српске крајеве од окупације, али да је та идеја данас оживљена у оквиру пројекта „Српска варош“ који предвиђа постављање његове скулптуре у близини Храма Покрова Пресвете Богородице у Градишци.

Аутори изложбе Петар I Карађорђевић Ослободилац су Бојан Вујчић, Дарио Дринић и Бојан Вујиновић.

Градски менаџер Бојан Вујиновић је истакао да је ова изложба симболично приређена у оквиру програма обиљежавања славе Града Градишка – Рођења Пресвете Богородице – Мале Госпојине, празника на који је крунисан краљ Петар I Карађорђевић.

Представник Републичког секретаријата за вјере, Дарио Дринић подсјетио је да је краљ Петар био на просторима Поткозарја у вријеме српског устанка у Босни и Херцеговини од 1875. до 1878. године, гдје га је на Козари дочекао архимандрит манастира Моштаница Кирило Хаџић, који је био родом из Турјака. Он је додао да је и послије тога и низ других значајних личности из Градишке са Карађорђевићима дијелило слободарску идеју.

Изложба Петар I Карађорђевић Ослободилац биће отворена у Културном центру у Градишци до 4. октобра.