ОБИЉЕЖЕНА КРСНА СЛАВА ГРАДИШКЕ – МАЛА ГОСПОЈИНА

Post Date: 23/09/2024

ОБИЉЕЖЕНА КРСНА СЛАВА ГРАДИШКЕ – МАЛА ГОСПОЈИНА

Служењем Свете Литургије и освећењем славског колача и жита у Храму Покрова Пресвете Богородице, ношењем славске Литије улицама града и уочи славе уприличеним славским пријемом Град Градишка обиљежио је Крсну славу – Малу Госпојину.

Овом приликом, градоначелник Градишке Зоран Аџић честитао је грађанима Градишке славу, нагласивши да је Мала Госпојина празник на који треба показати заједништво и сагледати шта је урађено и шта је потребно урадити како бисмо и у будућности развијали и чували Градишку и Републику Српску.

Као најзначајније инфраструктурне пројекте, између двије славе, градоначелник је издвојио пројекат преласка на ЛЕД расвјету, вриједан 5.4 милиона КМ, од којих су 1.7 милиона КМ грант Владе Републике Словеније, као и изградњу кружне раскрснице „Јабука“ и рехабилитацију пута Клашнице-Градишка, финансиране од стране Владе Републике Српске и Путева Републике Српске. Он је подсјетио да су бројни пројекти реализовани у области привреде, те да је Пословна зона постала центар пословне активности са више од 20 домаћих и страних инвеститора. Као један од најзначајнијих успјеха Градске управе градоначелник је навео додјелу пољопривредног земљишта градишким пољопривредним произвођачима. По Јавном позиву из 2023. године додијељено је 3.700 хектара за 252 пољопривредна поизвођача, а процедура по овогодишњем Јавном позиву, за додјелу додатних 1.330 хектара земљишта за 140 пољопривредних произвођача је у завршној фази.

Такође, по градоначелниковим ријечима настављена је модернизација путне инфраструктуре изградњом нових километара асфалтног пута, улица и паркинга на градском подручју. У току су радови и на првој фази развоја водоводног система „Градишка-југ“, којим ће се обезбиједити водоснабдијевање за више од седам хиљада становника на подручју Лијевча поља и Поткозарја, укључујући изградњу експлоатационог бунара и фотонапонске електране на водоизворишту Жеравица. Најављен је и наставак, неоправдано обустављеног, пројекта сакупљања и пречишћавања отпадних вода, вриједног 32 милиона КМ, који ће бити финансиран од стране Владе Мађарске. У току су и радови на реконструкцији и енергетској санацији Основне музичке школе „Бранко Смиљанић“, изградњи Друштвеног дома у Береку, те доградњи вртића у Новој Тополи. Наводећи низ других пројеката из области привредног и друштвеног живота Градишке, градоначелник је истакао да ће његово дјеловање и у будућем периоду бити посвећено досадашњем циљу, односно изградњи Градишке као средњоевропског града, по мјери њених грађана и стваралачких снага у свим областима друштвено-економског развоја.

Овом приликом, у име Града Градишка, изражена је и посебна захвалност предсједнику Републике Српске, српском члану Предсједништва БиХ и предсједнику Владе Републике Српске, на разумијевању за градске проблеме и потребе, те подршку у реализацији низа пројеката.

У име Владе Републике Српске грађанима Градишке славу је честитала министар финансија Зора Видовић, која је била на славском пријему. Она је истакла да грађани Градишке треба да буду поносни на све што је до сада урађено, јер је Градишка данас један диван град на улазу и излазу из Републике Српске.

Министарка Видовић је додала да вјерује да ће Градишка, уз активно руководство и подршку републичких институција и других партнера, у будућности бити један од најљепших градова Српске и угодно мјесто за живот свих њених грађана.

Честитку градоначелнику и грађанима Градишке упутио је и предсједник Републике Српске Милорад Додик, који је пружио подршку свим активностима градског руководства и пожелио успјех у свим будућим активностима усмјереним ка развоју и просперитету града.
Славском пријему присуствовали су представници Српске православне цркве и свих вјерских конфесија, представници републичких и градских органа, институција, установа и организација, представници дипломатског кора, начелници сусједних општина, представници привредног и друштвено-поличког живота Градишке, као и представници Савјета мјесних заједница.