УНАПРЕЂЕНИ УСЛОВИ РАДА И ПРУЖАЊА УСЛУГА ГРАДИШКОГ ЦЕНТРА ЗА СОЦИЈАЛНИ РАД

Post Date: 03/10/2024

УНАПРЕЂЕНИ УСЛОВИ РАДА И ПРУЖАЊА УСЛУГА ГРАДИШКОГ ЦЕНТРА ЗА СОЦИЈАЛНИ РАД

Градоначелник Градишке Зоран Аџић посјетио је данас ЈУ „Центар за социјални рад“ Градишка гдје је обишао адаптиране и дограђене просторије ове установе, у којима је јуче настављен редован рад са корисницима социјалне заштите.
Наведене активности изведене су у оквиру пројекта „Сигурна породица, једнаке могућности“, који се финансира из програма „Оквир за реализацију циљева одрживог развоја као темељ за одржив и инклузиван раст у БиХ“, зajeдничкe инициjaтивe, кojу финaнсирa Швeдскa a имплeмeнтирa УНДП у пaртнeрству сa УНИЦEФ-oм и УН Women кao диo пoдршкe УН-a влaстимa у Бoсни и Хeрцeгoвини при имплeмeнтaциjи Oквирa зa рeaлизaциjу Циљeвa oдрживoг рaзвoja у БиХ.
Овим поводом градоначелник је истакао да је за локалну управу врло важно функционисање ЈУ „Центар за социјални рад“ Градишка.
„Градишка је позната по међународним пројектима. Вриједност пројекта је  око 230. 000,00 КМ од чега је Град Градишка издвојио око 115.000,00 КМ. Средства су уложена у едукацију запослених и родитеља дјеце са сметњама у развоју и у реконструкцију и доградњу просторија Центра за социјални рад“, навео је градоначелник.


Он је подсјетио да је Градишка једна од ријетких локалних управа која је израдила социјалну карту грађана како би у Центру за социјални рад имали увид у то ко је у стању социјалне потребе и направили регистар социјалних давања, нагласивши да се око 18 одсто градског буџета издваја за социјалну заштиту. Градоначелник је подсјетио да се са друге стране кроз повећање привредне активности и отварање нових радних мјеста ради на смањивању броја корисника социјалних примања и да је од 2016. године до данас отворено око 2300 радних мјеста.
Директор Центра за социјални рад Градишка Стана Балабан нагласила је да су активности проведене с циљем  стварања бољих услова рада запослених и побољшања услуга које Центар пружа корисницима.
„Ово је веома важан пројекат јер смо унаприједили услове рада и пружамо додатну подршку родитељима дјеце са сметњама у развоју. Наши радници су прошли едукације и стручније ће моћи да помогну свима којима је помоћ потребна. У Дневном центру су организоване креативне радионице стручних лица и родитеља дјеце са сметњама у развоју и наставићемо ту активност и у наредном периоду“, навела је Балабан.
Она се захвалила Градској управи и градоначелнику што су препознали и подржали потребе Центра за социјални рад као и корисницима који су имали стрпљења и разумијевања за проведене активности.
Циљ прojeктa je дoприниjeти пoбoљшaњу услoвa зa квaлитeтниjи живoт кoрисникa сoциjaлнe зaштитe нa пoдручjу грaдa Грaдишкa и унaприjeдити сaвjeтoдaвну и eдукaтивну пoдршку Цeнтрa зa сoциjaлни рaд, тe прoмoвисaти знaчaj кooрдинисaнe институциoнaлнe пoдршкe рaњивим групaмa друштвa.