U „SLOBODNOJ ZONI GRADIŠKA“ U NAREDNE TRI GODINE PLANIRANA IZGRADNJA INFRASTRUKTURE VRIJEDNOSTI OKO 50 MILIONA KM

Post Date: 04/10/2024

U „SLOBODNOJ ZONI GRADIŠKA“ U NAREDNE TRI GODINE PLANIRANA IZGRADNJA INFRASTRUKTURE VRIJEDNOSTI OKO 50 MILIONA KM

Vlada Republike Srpske dala je saglasnosti za „Slobodnu zonu Gradiška – Liman i Nova Topola“ gdje je planirana izgradnja infrastrukture i objekata kao i ulaganja u opremu u prve tri godine u vrijednosti od 47.719.000 KM, od čega u prvoj godini 19.398.000 KM.

Osim infrastrukturnih projekata, predviđeno je i zapošljavanje 253 radnika u prve dvije godine i to samo u poslovnim subjektima koji su anketirani, među kojima je planirano zapošljavanje radnika viših stručnih kvalifikacija, uglavnom lica koja se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske.
Planirana je i nabavka nove i savremene opreme kojom će se omogućiti transfer savremenih tehnologija u proizvodne programe na području grada Gradiška.
Anketiranjem postojećih privrednih subjekata, koji već posluju, planirana je nabavka novih i savremenih sredstava za poslovanje koja obuhvata novu opremu u iznosu od 31.280.000 KM.

„Slobodna zona Gradiška“ nudi brojne pogodnosti za investitore.
1. Fiskalne pogodnosti:
– Oslobađanje od PDV-a na unos dobara u slobodnu zonu i promet dobara i usluga u slobodnoj zoni
– Oslobađanja od plaćanja carine i drugih uvoznih dažbina za robu koja je namijenjena obavljanju djelatnosti u slobodnoj zoni
2. Efikasna administracija (one stop shop)
3. Jednostavna i brza carinska procedura (u svakoj slobodnoj zoni se nalazi carinski referent)
4. Pogodnosti lokalne samouprave – oslobađanje od plaćanja određenih lokalnih naknada i taksi
5. Pružanje usluga korisnicima po povlašćenim cijenama (organizacija transporta, pretovar, utovar, špediterske usluge, usluge osiguranja i reosiguranja i dr.)

Osnivanje „Slobodne zone Gradiška“ značajno će unaprijediti privredni razvoj Gradiške i Republike Srpske, privući nova ulaganja i otvoriti nova radna mjesta. Ovim iskorakom Gradiška teži da postane glavni privredni centar Republike Srpske.
„Slobodna zona Gradiška“ donosi benefite na lokalnom, ali i republičkom nivou jer: privlači strane i domaće investicije, otvara nova radna mjesta, povećava izvoz, razvija infrastrukturu, poboljšava konkurentnosti domaće ekonomije, podstiče razvoj malih i srednjih preduzeća kroz kooperanske odnose kao i uticaj na rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Republike Srpske.