ОДРЖАН 20. САЈАМ МЕДА „ЗДРАВОМЕД 2024“

Post Date: 21/10/2024

ОДРЖАН 20. САЈАМ МЕДА „ЗДРАВОМЕД 2024“

Већ двадесету годину за редом у Видовданској улици у Градишци одржан је тродневни Сајам меда „Здравомед 2024“. Своје производе на сајму је представило 19 излагача, већином из Градишке, али и других општина.
Овај сајам, већ традиционално, организује Туристичка организација града Градишка у сарадњи са градишким удружењима пчелара „Аморфа“ и „Пчеле биље“, уз подршку Градске управе.
Упркос лошим временским приликама и појави штеточина који су утицали да овогодишња производња буде испод просјека на сајму је изложен овогодишњи мед, остали пчелињи производи, као и пекмез, ајвар и домаћи сокови.


Градоначелник Градишке Зоран Аџић посјетио је ову манифестацију и рекао да ће Град Градишка увијек подржавати пчеларе да превазиђу тешку годину, те да одрже своју производњу. Он је подсјетио да Градска управа има одређени грант намијењен посебно за мање произвођаче који имају мање кошница. „Желимо им помоћи да буду конкурентнији на тржишту, јер је мед међу јединим производима који може да се извози у Европску унију“, додао је градоначелник.
Пчелар и професор Пољопривредног факултета у Бања Луци Горан Мирјанић, рекао је да имају испод просјечне приносе што се понавља већ неколико година. Он каже да се прилагођавају ситуацији, те да проширују свој асортиман како би извукли корист из ове пчеларске сезоне.
Већина изложених пчелињих производа на „Здравомеду“ могу се пронаћи у „Кући Лијевча и Поткозарја“ кажу из Туристичкој организацији Града Градишка, додавши да је циљ да пчелари након сезоне представе своје производе.