ПОСЈЕТА ПРЕДСТАВНИКА ШВЕДСКИХ КОМПАНИЈА

Post Date: 14/04/2016

ПОСЈЕТА ПРЕДСТАВНИКА ШВЕДСКИХ КОМПАНИЈА

Општина Градишка веома је атрактивно подручје за разне врсте улагања и остваривање привредне сарадње, закључено је на састанку представника Општине Градишка и шведских привредника.

Представници шеснаест фирми из шведског региона Бредарид посјетили су данас општину Градишка, гдје су с начелником општине Зораном Латиновићем и његовим сарадницима, разговарали о привредним потенцијалима градишке општине и могућностима улагања шведских комапанија на подручју Градишке.

Први човјек општине, рекао је да се Градишка привредницима из Шведске, представила у позитивном свијетлу, као општина која је отворена за привредну сарадњу и која подржава нове инвестиције и отварање нових радних мјеста. Латиновић је навео да су компаративне предности Градишке за страна улагања – повољан геостратешки и геопрометни положај, уређена инфрастуктура, богати природни ресурси за улагања у прерађивачку индустрију, те да те предности треба оплеменити људским знањима, савременом технологијом и коректним односом према домаћим и страним инвеститорима. Начелник општине се осврнуо и на пословне могућности које инвеститорима пружа Агро-индустријска зона у Новој Тополи у којој су протекле три године направљени значајни искораци у привлачењу инвеститора. Латиновић је додао да су се шведски привредници интересовали и када ће бити изграђен нови мост на Сави, јер су увидјели да постоје бројне баријере током преласка људи и роба преко границе. „Изражено је очекивање да ће нови мост на ријеци Сави бити изграђен за двије до три године, те да ће планирана велика пословна зона, која ће бити изграђена уз будући гранични прелаз и царински терминал, пружити повољне услове за инвестирање“, рекао је Латиновић и изразио очекивање да је посјета шведских привредника увод у добру привредну сарадњу у наредном периоду.

IMG_8564

Предсједник Удружења привредника региона Бредарид  Стефан Тимхаген, рекао је да постоје велике могућности за инвестирање шведских компанија на подручју општине Градишка јер  улагања на подручју Балкана значе приближавање крајњим купцима њихових производа. Он је истакао да није уочио посебне недостатке и баријере за иневстирање, осим језичке баријере, те да су шведске компаније претежно заинтересоване за улагања у индустрије метала, пластике и текстила.

Власниик фирме „EWES“, Чел Свенсон, која се бави производњом металних опруга од жице и пластике и има производни погон у Градишци , каже да има само позитивна искуства са пословањем у Градишци, нагласивши да је Балкан, након ратних дешавања, постао простор на коме „шведске компаније једноставно морају постојати“.

Свенсон је додао да фирма „EWES“ из Градишке извози производе у шест земаља, те да са увођењем нових технологија и даљим улагањима отвара могућност ширења производње и даљег запошљавања.