БАЊАЛУЧКИ МУФТИЈА ОСМАН ЕФЕНДИЈА КОЗЛИЋ ПОСЈЕТИО ГРАДИШКУ

Post Date: 16/05/2016

БАЊАЛУЧКИ МУФТИЈА ОСМАН ЕФЕНДИЈА КОЗЛИЋ ПОСЈЕТИО ГРАДИШКУ

Поводом почетка обнове и реконструкције Дервиш-ханумине медресе у Градишци начелник општине Градишка Зоран Латиновић примио је данас бањалучког муфтију Османа ефендију Козлића, директора Вакуфске дирекције Исламске заједнице у БиХ Сенаида Зајимовића и главног имама Меџлиса Исламске заједнице у Градишци Зејнила ефендију Латифовића.

Бањалучки муфтија Осман ефендија Козлић, изразивши захвалност начелнику општине Зорану Латиновићу везано за подршку обнови и реконструкцији  Дервиш-ханумине медресе, истакао је да  ова медреса има велики историјски и културолошки значај за функционисање Исламске заједнице Босанска Градишка. Бањалучи муфтија Козлић, рекао је да је са начелником Латиновићем размјенио и мишљења која иду у правцу да се заједничким снагама помогну и други инфраструктурни пројекти који су од ширег друштвеног значаја за Градишку и за све људе који у њој живе. Овом приликом бањалучки муфтија Козлић, уручио је начелнику Латиновићу Куран на ћирилици, чије је штампање одређеним средствима подржала Општина Градишка.

[ot-caption title=”” url=”http://www.opstina-gradiska.com/wp-content/uploads/2016/05/IMG_8798.jpg”]

Начелник општине Градишка Зоран Латиновић, изразио је задовољство што је са муфтијом Козлићем и његовим сарадницима разговарано на тему даљег развоја сарадње између локалне заједнице и Исламске вјерске заједнице, нагласивши да локална управа има веома добру сарадњу са свим вјерским заједницама и националним мањинама. Латиновић је истакао да ће медреса својом архитектуром уљепшати град и употпунити вјерски живот Исламске вјерске заједнице у Градишци, нагласивши да је веома задовољан што је отварање џамије Ферхадије у Бањалуци завршено на један достојанствен начин. Први човјек општине рекао је да се Градишка, због чињенице да су сви вјерски објекти обновљени, представља као једна зрела средина спремна на суживот свих народа, те да је заједничке проблеме сва три конститутивна народа, који се односе на лош наталитет, високу незапосленост и лош животни стандард и друга отворена питања, лакше рјешавати уколико се учврсте темељи међусобне сарадње.

Директор Вакуфске дирекције Исламске заједнице у БиХ Сенаид Зајимовић, истакао је да се ова дирекција бави обновом Вакуфских вјерских објеката у Босни и Херцеговини, те да Исламска заједница у БиХ у сарадњи са својим партнерима из Генералне дирекције Вакуфа Републике Турске има намјеру ревитализовати, обновити и ставити у функцију Дервиш-ханумину медресу у Градишци. Он је истакао да је вриједност овог пројекта око 600 хиљада КМ и да би обнова требала бити завршена до краја ове године. Овом приликом Зајимовић се посебно захвалио начелнику општине који је ставио на располагање општинску администрацију да се објекат медресе што прије почне обнављати, те изразио наду да је овај пројекат, први у низу пројеката, који ће Вакуфска дирекција у сарадњи са муфтијством бањалучким и меџлиском градишким реализовати у будућности са Општином Градишка.

Главни имам меџлиса Исламске заједнице у Градишци Зејнил ефендија Латифовић, истакао је да је Дервиш-ханумина медреса, која је саграђена у првој половини 19. вијека, преко стотину година углавном кориштена у просвјетне сврхе, а да ће након ревитализације доћи до промјене њене намјене и служиће као административно сједиште Меџлиса Исламске вјерске заједнице Босанска Градишка.