ДНЕВНИ ЦЕНТАР „МИ СМО ДИО ВАС“ ДОБИО СЕНЗОРНУ СОБУ

Post Date: 30/05/2016

ДНЕВНИ ЦЕНТАР „МИ СМО ДИО ВАС“ ДОБИО СЕНЗОРНУ СОБУ

У просторијама Дневног центра „МИ СМО ДИО ВАС“, 27. маја, уприличено је отварање сензорне собе, намјењене дјеци која имају потешкоће са сензорном интеграцијом, посебно за дјецу са аутизмом.

Свечаним пресјецањем врпце сензорну собу отворили су начелник општине Градишка Зоран Латиновић и члан Клуба Lions Bucheggberg-Wasseramt из Швајцарске Саша Гелбхаус који је за опремање ове високо специјализоване, изоловане и интерактивне просторије донирао 20 хиљада КМ.

Уручивши Захвалнице донаторима из Швајцарске, начелник општине Градишка Зоран Латиновић, у име Општине Градишка и у своје лично име, изразио је искрену захвалност на њиховој несебичној подршци у опремању „сензорне собе“ којом ће се, како каже, унаприједити социјална заштита дјеце са посебним потребама на подручју наше општине.

Латиновић је рекао да Општина Градишка посебно брине о дјеци са сметњама у развоју и кроз рад Дневног центра „Ми смо дио вас“ и уз помоћ квалификованог кадра и савремене опреме. Општина настоји да све услуге збрињавања ове дјеце, које су пружане у Центру „Заштити ме“ у Бањалуци, буду достпуне и у Градишци. „Већ од јесени желимо да пружимо комплетну услугу збрињавања дјеце са сметњама у развоју и да Градишка постане примјер и другим општинама како у складу са Законом о социјалој заштити помоћи овој дјеци и њиховим родитељима“, нагласио је Латиновић.

Саша Гелбхаус, који је рођен у Градишци, а тренутно живи у швајцарском граду Биберист, рекао је да је члан Клуба Lions већ пет година и да је он био покретач идеје да се сензорна соба донира Дневном центру у Градишци, што су чланови овог клуба и прихватили. Гелбхаус је појаснио да је Клуб Lions добротворна и највећа волонтерска организација у свијету, која има око два милиона чланова, чији је циљ пружање помоћи оним којима је неопходна и подстицање дружења људи из свих крајева свијета.

Директор Центра за социјални рад Градишка, који управља радом Дневног центра „Ми смо дио вас“, Сузана Шормаз  навела је да на подручју општине Градишка има четрнаестеро дјеце са аутизмом и первазивним поремећајима који имају сензо-моторичке и потешкоће са сензорном интеграцијом.  „Сензорна соба с радом почиње од јула, након завршетка едукације особља које ће радити са дјецом са сметњама са сензорном интеграцијом. Дневни центар „Ми смо дио вас“, који тренутно има двадесет корисника, с радом сензорне собе ће проширити обим услуга збрињавања дјеце са сметњама у развоју а општина Градишка унаприједити систем социјалне заштите ове дјеце“, нагласила је Шормазова.

Саша Касагић, навео је да је његово дјете, које има аутизам, до сад користило сензорну собу у Бањалуци и да су након терапија многе сензорне потешкоће са којима је имао проблема сада нестале, те изразио задовољство што ће сада моћи користити сензорну собу и у Градишци.

Отварању сензорне собе у Дневном центру „Ми смо дио вас“ у Градишци присуствовали су и предсједник Lions клуба Јорг Мистели, члан овог клуба Мартин Блазер, који је и предсједик општине Биберист у швајцарском кантону Солотурн и предсједник комисије за донаторске пројекте ове општине Мартин Фоленвајдер. Присусвовали су и корисници услуга Дневног центра, представници установа и организација с подручја Градишке и други гости.

IMG_9023

IMG_9000

IMG_9010

IMG_9019

IMG_9042 IMG_9037  IMG_9028