ПРИЈЕМ ДЕЛЕГАЦИЈЕ 19. ПЈЕШАДИЈСКЕ СРБОБРАНСКЕ БРИГАДЕ

Post Date: 02/06/2016

ПРИЈЕМ ДЕЛЕГАЦИЈЕ 19. ПЈЕШАДИЈСКЕ СРБОБРАНСКЕ БРИГАДЕ

Начелник општине Градишка Зоран Латиновић разговарао је данас са делегацијом 19. пјешадијске Србобранске бригаде на челу са командантом Миланом Вујићем.

Приликом овог сусрета евоцирана су сјећања на ратни пут бригаде, која је као саставни дио 30. Пјешадијске дивизије била носилац борбених дејстава у одбрани јужних граница Републике Српске и заштити цивилног становништва.

Комадант 19. пјешадијске Србобранске бригаде Милан Вујић, изразио је захвалност начелнику општине Зорану Латиновићу на досадашњој сарадњи, а разговарало се и о наредним активностима које се односе на испис имена погинулих бораца бригаде на Централном спомен-обиљежју погинулих бораца Одбрамбено-отаџбинског рата.

IMG_9125(1)

Уважавајући значај „19. пјешадијске Србобранске бригаде“ и чињеницу да је већина становништва општине Србобран сада насељена на подручју општине Градишка, изнешена су размишљања да једна од градишких улица понесе назив „19. пјешадијске Србобранске бригаде“. На пријему је разговарано и о рестаурацији спомен-собе бригаде и њеном отварању до марта мјесеца следеће године, када бригада обиљежава 25 година од свог оснивања.

19. пјешадијска Србобранска бригада формирана је 26. марта 1992. године. Током ратних дешавања у својим редовима бригада је имала око 5.000 бораца. Преко 320 бораца бригаде уградило је своје животе у темеље Републике Српске, а више од хиљаду их је рањено.

Састанку су присуствовали начелник Одјељења за борачко-инвалидску заштиту Вујадин Миљић и предсједник Борачке организације општине Градишка Зоран Лазић.

IMG_9130(1)