ОПШТИНА ГРАДИШКА У “ПРОЈЕКТУ ЕНЕРГЕТСКЕ ЕФИКАСНОСТИ БиХ”

Post Date: 15/06/2016

ОПШТИНА ГРАДИШКА У “ПРОЈЕКТУ ЕНЕРГЕТСКЕ ЕФИКАСНОСТИ БиХ”

Начелник општине Градишка Зоран Латиновић потписао је данас у Бањалуци са министром за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренком Голић и министром просвјете и културе Даном Малешевићем Меморандум о регулисању односа у вези са унапређењем енергетске ефикасности на објекту ЈУ Основна школа „Данило Борковић“.
Потписивањем Меморандума озваничен је почетак сарадње на реализацији „Пројекта енергетске ефикасности у БиХ“ који имплементира Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС кредитним средствима Свјетске банке.
Први човјек општине рекао је да је Општина у протекле двије године предузимала бројне мјере и активности како би се пронашло рјешење за реконструкцију ове школе, која је у прилично оронулом стању и додао да ће кроз овај пројекат бити извршена њена комплетна реконструкција што подразумијева реконструкцију крова, уградњу новог термоизолационог омотача, фасаде и замјену столарије. Он је истакао да ће се реализацијом овог пројекта смањити материјални трошкови школе, створити оптимални услови за одржавање образовног процеса, а биће остварене и друге предности са којима Градишка има већ искуства кроз реконструкцију Предшколске установе „Лепа Радић“ Градишка. Као главне активности које слиједе у наредном периоду, Латиновић је навео израду пројекта и пратеће документације, након чега би се кренуло у реконструкцију ове образовне установе. Испред ЈУ Основне школе „Данило Борковић“ Меморандум у Бањалуци потписао је и директор школе Зоран Миљевић.
Општина Градишка, у овом тренутку, једна је од водећих општина у дијелу енергетске ефикасности, а најбољи примјер увођења модерних енергетских рјешења свакако је реконструкција даљинског гријања, односно замјена мазута биомасом у градишкој Топлани.
Захваљујући учешћу у бројним пројектима енергетске ефикасности Општина Градишка је остварила изузетну сарадњу са представницима бројних међународних институција које врше промоцију ових технологија. У прилог овој констатацији иде и Цертификат за успјешно имплементиран енергетски менаџмент који је Општини Градишка недавно додијељен од стране Њемачке организације за техничку сарадњу GIZ.