ОДРЖАН ТРАДИЦИОНАЛНИ МЕМОРИЈАЛНИ ЗБОР У МЈЕСНОЈ ЗАЈЕДНИЦИ РОГОЉИ

Post Date: 01/08/2016

ОДРЖАН ТРАДИЦИОНАЛНИ МЕМОРИЈАЛНИ ЗБОР У МЈЕСНОЈ ЗАЈЕДНИЦИ РОГОЉИ

1avg2016_Rogolji_noseca_1
У Спомен-комплексу у Мјесној заједници Рогољи у недјељу, 31. јула, одржан је традиционални Меморијални збор, служен парастос и положени вијенци и цвијеће на спомен-обиљежја погинулим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата, бисту народног хероја Стевана Дукића и жртвама Другог свјетског рата и солунским борцима из овог краја.
Вијенце су положили представници Општине, представници општинске и мјесне Борачке организације, Мјесне заједнице Рогољи и породице погинулих.
1avg2016_Rogolji_2
Начелник општине Градишка Зоран Латиновић, рекао је да српски народ на овим просторима живи у миру и слободи али да то вјероватно не би било могуће да није поднио жртве у протеклим ратовима. „Треба да се поклонимо и запалимо свијеће за покој њихових душа али требамо се трудити да њихова жртва не буде узалудна, да и даље градимо Републику Српску као правну државу и да је привредно јачамо”, нагласио је Латиновић. Латиновић је рекао да је Општина ове године реконструисала дотрајала спомен-обиљежја у неколико мјесних заједица и изградила споменике погинулим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата у оним мјестима гдје до сада нису постојала.
„Остаје  потреба да се према породицама погинулих бораца, ратним војним инвалидима и борцима, који су најзаслужнији за стварање Републике Српске, на достојанствен начин односимо и да локална и републичка власт поклони далеко више пажње остваривању њихових статусних и материјалних права”, истакао је Латиновић.
1avg2016_Rogolji_3
Предсједник Борачке организације општине Градишка Зоран Лазић, рекао је да је смисао одржавања меморијалних помена да се не забораве жртве из претходних ратова, које су крвариле за слободу и миран живот на овим просторима.
Предсједник Мјесне заједнице Рогољи Љубомир Цвјетковић, истакао је да сваке године одржавају  традиционални Меморијални збор у Рогољима, јер је обавеза свих мјештана да се присјете свих страдалих и одају им пошту.
У Спомен-комплексу у дворишту куће народног хероја, Стевана Дукића у Рогољима, налази се биста овог хероја Народно-ослободилачког рата, споменик за пет погинулих солунских бораца, те спомен-обиљежје из Другог свјетског рата које свједочи о страдању 68 жртава фашистичко – усташког терора и 36 бораца Народно-ослободилачког рата, као и споменик борцима погинулим у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату на којем су уклесана имена девет бораца из ове мјесне заједнице.
1avg2016_Rogolji_4