ОДРЖАН ПРВИ САСТАНАК О ЈАЧАЊУ УЛОГЕ МЈЕСНИХ ЗАЈЕДНИЦА У БИХ

Post Date: 02/08/2016

ОДРЖАН ПРВИ САСТАНАК О ЈАЧАЊУ УЛОГЕ МЈЕСНИХ ЗАЈЕДНИЦА У БИХ

2avg2016_JUMZ_noseca
Општина Градишка данас је била домаћин првог у низу састанака на тему одређивања визије за мјесне заједнице у Босни и Херцеговини у склопу пројекта “Јачање улоге мјесних заједница у Босни и Херцеговини”. Пројекат представља заједничку иницијативу влада Швајцарске и Шведске, а имплементира га Развојни програм Уједнињених нација (UNDP) у БИХ. Представници Општине Градишка, мјесних заједница са подручја општине, као и представници удружења грађана, невладиног сектора, медија, заједно са представницима UNDP-а, разговарали су и заједно осмишљавали нову, друштвено одговорну мјесну заједницу која ће на најбољи начин одговорити потребама свих грађана.
Начелник општине Градишка Зоран Латиновић, изразио је задовољство што је први састанак на тему одређивања визије за мјесне заједнице почео управо у општини која граничи са Европском унијом.
2avg2016_JUMZ_3

Латиновић је рекао да је Градишка једна од 13 општина у БиХ која је укључена у овај пројекат чији је циљ оснаживање мјесних заједница, реализација развојних пројеката и веће учешће грађана у свим активностима. Он је навео да  је пројектом обухваћено 6 мјесних заједница  на подручју Градишке које ће у наредне четири године имати прилику да кроз савјете мјесних заједница развију дијалог, утврде приоритете и допринесу развоју општине. Латиновић је рекао да је вриједност пројекта 14 милиона конвертибилних марака.
Шеф регионалне канцеларије UNDP-а Бањалука Горан Вукмир, истакао је да су мјесне заједнице добиле прилику да кроз пројекат изграде капацитете и успоставе некадашњу улогу и ниво рада који је најближи грађанима. Суштина је да се потребе и проблеми дефинишу, да се пронађу начини за њихово рјешавање у сарадњи са општинским властима и да се заједнички пронађу извори финансирања, навео је Вукмир. Он је нагласио да у БиХ тренутно постоје три различита система функционисања мјесних заједница, у Федерацији БиХ, Републици Српској и Брчко дистрикту. Након избора мјесних заједница које су укључене у пројекат, одржани су састанци са представницима општине, набављена је опрема, одржана обука и тренутно је у току фаза одржавања састанака и радионица о идеалној визији мјесних заједница  којој треба да тежимо, док се аплицирања за пројекте очекују у септембру.
Младен Радовић из мјесне заједнице Чатрња, која је укључена у пројекат, изразио је наду да ће успјети да искористе потенцијале и побољшају квалитет живота грађана у ниховој мјесној заједници. Он је рекао да је приоритет инфраструктура, посебно изградња игралишта и терена за спортске садржаје младих.
Период имплементације пројекта “Јачање улоге мјесних заједница у Босни и Херцеговини” је од јула 2016. до 2019. године, а мјесне заједнице на подручју општине Градишка које су одабране за учешће у пројекту су: Козинци, Чатрња, Дубраве, Горњи Подградци, Кочићево и Орахова.
2avg2016_JUMZ_2