У БОК ЈАНКОВЦУ ОБИЉЕЖЕНА 24. ГОДИШЊИЦА ОДБРАНЕ ГРАДИШКЕ

Post Date: 09/08/2016

У БОК ЈАНКОВЦУ ОБИЉЕЖЕНА 24. ГОДИШЊИЦА ОДБРАНЕ ГРАДИШКЕ

Bokovi_8avg2016_noseca
Служењем парастоса и полагањем вијенаца на спомен-обиљежју у Бок Јанковцу данас је обиљежена 24. годишњица одбране Градишке и Републике Српске од агресије непријатељских снага са хрватске територије и одана почаст за 16 бораца који су погинули на Боковима 8.августа 1992. године у одбрани свога града.
Bokovi_8avg2016_2
Начелник општине Градишка Зоран Латиновић, рекао је да је 16 бораца у Бок Јанковцу изгубило живот због слободе српског народа и живота на овим просторима и да су херојском борбом злочиначке намјере на вријеме спријечене. “Републику Српску треба да бранимо и данас добрим условима живота, добрим односом према борцима и породицама погинулих бораца и војним инвалидима’’, навео је Латиновић и додао да пуно тога недостаје да би оправдали жртву свих који су животе уградили у темеље Републике Српске. Оно што смо урадили изградњом Централног спомен- обиљежја 20 година након рата, обновом спомен-обиљежја у мјесним заједницама, као и тренутне активности уклесавања имена 609 погинулих бораца коју ћемо ускоро завршити представљају однос  локалне власти према тековинама и учесницима рата, навео је Латиновић. Латиновић је рекао да подизање привредне активности и запошљавање и бораца и дјеце погинулих бораца треба и даље да буде приоритет.
Bokovi_8avg2016_3
Предсједник Борачке организације општине Градишка Зоран Лазић, рекао је да је 8. августа 1992. године од стране Бербир бојне нападнута Градишка са подручја Републике Хрватске, на простору који су контролисале снаге Уједињених Нација. Тих дана кад су се пребацивали преко Саве припреман је радикалан напад с намјером да се заузме Градишка и други простори у Републици Српској, рекао је Лазић. Он је навео да је одбрањена Градишка и  Република Српска и да цијену тога најбоље знају породице погинулих бораца које су изгубиле своје најмилије. На нама и млађим генерацијама је да чувамо то сјећање да се историја не би  поновила, истакао је Лазић.
Вијенце и цвијеће на спомен обиљежје у Бок Јанковцу положиле су делегације мјесне Борачке организације и мјесне заједнице, Општинске Борачке организације, Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Општине Градишка, Трећег РС пука, других организација проистеклих из рата и представници политичких партија.
Цитат Гојка Вујановића “Зауставите мртве’’ у уводном дијелу програма читали су богослови Бобан Ковачевић и Иван Топић.
Bokovi_8avg2016_4
Bokovi_8avg2016_5