ОДРЖАНИ 11. ДАНИ ВОЋА „ПОТКОЗАРЈЕ 2016“

Post Date: 12/09/2016

ОДРЖАНИ 11. ДАНИ ВОЋА „ПОТКОЗАРЈЕ 2016“

12sept2016_danivoca_nosecaУ оквиру манифестације „Градишка јесен 2016“ у Горњим Подградцима, 11. септембра, одржани су Дани воћа „Поткозарје 2016“ које организује ова мјесна заједница и локално Удружење воћара.
Начелник општине Градишка Зоран Латиновић, изразио је задовољство поводом одржавања ове традиционалне изложбе воћа али и забринутост због чињенице да је ова 2016. година била прилично тешка за воћарство наше општине јер је изузетно јак мраз 26. априла десетковао у великом дијелу воћарску производњу.

12sept2016_danivoca_3Латиновић је истакао да и када воће добро роди и када воћари имају добру годину постоји проблем са пласманом и наплатом производа. „Морамо се потрудити, на нивоу локалне заједнице и Владе Републике, да се обезбиједи стабилан и континуирани откуп воћа. Једно од рјешења је и да покушамо правити воћарске задруге, кластере и да подижемо прерађивачке капацитете и сушаре како би се воће могло продавати по вишеструкој вриједности. Када су у питању прерађивачки капацитети, као свјетао примјер, Латиновић је навео привредника Милу Панића који је у Горњим Подградцима покренуо произодњу сока од различитих врста воћа.Он је рекао да се Општина труди да помогне, не само ову манифестацију у Горњим Подградцима, већ и организује сајамску манифестацију воћа и поврћа у Градишци како би у ширим оквирима представила Градишку као тренутно највећег произвођача воћа у БиХ и општину са великим потенцијалом у повртларској производњи. Он је додао да Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС мора да заузме концепт како обезбиједити одрживост пољопривредне производње, како до краја ријешити проблем закупа и концесије пољопривредног земљишта које се , како каже, нерационално користи и свега онога што би требало да створи додатни потенцијал да пољопривредна производња постане један од стабилних ослонаца у развоју локалних заједница и Републике.
12sept2016_danivoca_2Помоћник министра пољопривреде шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић рекао је да је ова година била јако повољна за ратаре „што се не може рећи за воћарску производњу“. „25. априла мраз и ниске температуре начинили су огромне штете у воћарству, нарочито у Поткозарју. Општинске комисије су пописале штете у воћарству које износе око 25 милиона марака. Оштећено је око 1300 хектара засада и штете се крећу од 50  до 100 посто“, навео је Пашалић. „Нажалост и повртари су у јануару имали штете од снијега када је уништено много пластеника. Министарство ће по окончању вегетације утврдити све штете и покушати пронаћи начин како да произвођачима изађе у сусрет. Ми немамо посебна средства за те намјене него само аграрни буџет од 60 милиона марака и одређена надокнада штета може само да иде на уштрб других видова пољопривредних подстицаја“, навео је Пашалић.
Предсједник Мјесне заједнице Горњи Подградци Звјездан Панић, навео је да су претрпљене штете у воћарству допринијеле да на овогодишњој манифестацији Дани воћа буде упола мање излагача него прошле године. „Ова изложба воћа је одлична обзиром на штете које су претрпјели воћари из Поткозарја а излагачи су они произвођачи који су успјели да сачувају овогодишњи род“, навео је Панић.
12sept2016_danivoca_4
12sept2016_danivoca_5
12sept2016_danivoca_6