ОБИЉЕЖЕН ДАН ТУРЈАКА

Post Date: 16/12/2016

ОБИЉЕЖЕН ДАН ТУРЈАКА

16dec_dtur_noseca
Служењем парастоса и полагањем вијенаца на спомен-обиљежја погинулим борцима народно-ослободилачког рата и жртвама фашистичког терора Другог свјетског рата и погинулим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата у Турјаку је данас обиљежен Дан мјесне заједнице и Дан ослобођења Турјака у Другом свјетском рату и 75 година од Прве партизанске акције на подручју Градишке.
Начелник
општине Градишка Зоран Аџић, рекао је да на овај дан треба да се сјетимо часне историје, херојских подвига и жртава у свим протеклим ратовима народа овог краја. У току свих претходних ратова, поготово за вријеме Другог свјетског рата на простору Турјака страдало је више од 1.500 цивилних жртава и бораца, од чега је 400 жртава дјеце млађе од 14 година, навео је Аџић и истакао да је наша обавеза да се сјећамо историјских догађаја и да доласком на споменмјеста одамо пошту свим жртвама, које треба да нам буду мисао водиља за слободу на овим просторима.
16dec_dtur_1

Гојко
Чупић из Турјака који је 28.годиште, рекао је да су у акцији ослобођења Турјака учествовали Турјачани и Грбавчани и да се борба завршила без погинулих. Чупић је навео да је у Турјаку била жандармеријска станица и митраљез на торњу цркве и да су партизани поранили и то срушили и заробили око 50 војника. Он је истакао да је слобода кратко трајала јер је услиједила нова офанзива, након које је народ отјеран у логоре, а Турјак је био пуст наредне три године.
Милош
Станишљевић из Турјака, рекао је да је поносан што је доживио 91.годину и што је један од организатора устанка у Турјаку и на Козари. Он је истакао да се 16.децембра 1941.године морао дићи устанак и да је то била друга значајна велика побједа Козаре, послије акције на Мраковици 5. децембра. Он је рекао да је слобода трајала до 14. марта 1942. године када је ударила јака офанзива, народ је бјежао са имања, ко није побјегао страдао је, а непријатељ је на превару позвао мјештане да се врате и отјерао их у логоре.
Предсједник мјесне заједнице Турјак Ненад Мирјанић, рекао је да је 16.децембар значајан датум који традиционално обиљежавају и који мјештане Турјака подсјећа на све оне који су у Другом свјетском рату и Одбрамбено-отаџбинском рату дали животе за слободу.
Вијенце и цвијеће положили су представници ОО СУБНОР-а, Општине Градишка, Борачке организације Градишка и Мјесне борачке организације, представници Удружења војних пензионера и представници мјесне заједнице Турјак.
16dec_dtur_2